Йотова: Третият мандат ще е за партия, която може да продължи политиката на служебния кабинет

Президентът Румен Радев ще даде третия мандат на партията, която ще продължи политиката на служебното правителство и има най-голям шанс да обедини други формации за управленско мнозинство, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в петък.

„Решението на президента на кого да бъде връчен третият мандат за съставяне на правителство ще бъде обявено съвсем скоро, след много сериозен анализ от страна на държавния глава“, каза Йотова пред журналисти в Габрово.

Следващата седмица Радев трябва да връчи последния трети мандат за съставяне на кабинет на партия по свой избор, след като двете най-големи партии в парламента ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ не успяха да съставят правителство.

По Конституция държавният глава има срок от 7 дни да връчи третия мандат, след като кандидат-премиерът на ПП Николай Денков върна неизпълнен втория мандат, което се случи на 9 януари.

„Най-важното условие за следващия редовен кабинет е да гарантира стабилността в държавата, която осигури служебният кабинет“, посочи вицепрезидентът.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovinite.bnt%2Fvideos%2F504297221690268%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

По думите ѝ съвсем естествено е да го получи онази политическа сила, която може да продължи политиките на служебното правителство.

„Служебният кабинет върна стабилността в България. Най-важното условие за следващия редовен е да продължи тази стабилност. Това е желанието на всички български граждани“, посочи тя.

„България в момента е единствената страна в Европейския съюз, която има пречупена крива на инфлацията, т.е. има вече спад в инфлацията, успокоение и стабилност по отношение на горива, на цени, международни договори“.

На въпрос дали очаква реализиране на третия мандат, тя отговори: „Оптимист съм до последно“.

Вицепрезидентът посети Габрово по случай честването за 188-та годишнина от откриването на първото светско училище по българските земи, чийто продължител е Националната Априловска гимназия в града.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy