Кабинетът на Радев не хареса идеите на ПП и ДБ за реформа в службите

Служебното правителство очаквано не хареса идеите на „Продължаваме промяната“ (ПП) и  „Демократична България“ (ДБ) за реформа на специалните служби, които ще намалят влиянието на президента Румен Радев в сектора. 

 

Двете партии предложиха шефовете на специалните служби, както и главният секретар на МВР, да не се назначават с укази на президента, както е досега, а от Министерския съвет. 

 

Освен това те предлагат още Националната служба за охрана (НСО) да премине от президента към министъра на отбраната.

 

В становище на служебното военно министерство, което се води от близкия до държавния глава Димитър Стоянов, се отхвърлят тези предложения. 

 

По сега действащия Закон за военното разузнаване директорът на службата се освобождава и назначава от президента, независимо дали е офицер от висшия команден състав или цивилен служител. 

 

Според предложената промяна, когато директорът е цивилен служител трябва да се назначава с решение на Министерския състав. Ако това се приеме, ще се получи така, че различни компетентни органи ще назначават на една и съща длъжност, посочват от МО.

 

Друг аргумент на министерството е, че ако службата се оглавява от председател, както се посочва в законопроекта, тя трябва да се трансформира в държавна агенция на пряко подчинение на Министерския съвет и да излезе от структурата на министерството. 

 

Цивилното разузнаване – „Държавна агенция за разузнаване“ (ДАР) също се обявява срещу предложението правителството само да избира шефа на службата, тъй като това щяло да доведе до партийни назначения.

 

МО не приема и предложението Националната служба за охрана (НСО) да премине към министърството на отбраната. 

 

Предвижда се преобразуване на НСО, но практически такова няма, доколкото е налице единствено предложение за преподчиняване на службата, се посочва в становището на МО, цитирано от информационния портал на МО. 

 

„Националната служба за охрана в своята компетентност има законови задължения за подпомагане отбраната на страната, но предложеният законопроект акцентира преди всичко на процедурата за назначаване и освобождаване на началника й, а не към определяне на статута й, както и на статуса на служителите“, се посочва в становището.

 

МВР също се обявява срещу преминаването на НСО към военния министър. 

 

От самата служба пък посочват, че предложението да премине към МО, е на практика невъзможно, тъй като изисква промяна на цялостната структура и система на Въоръжените сили. 

 

Какви предлагат ПП и ДБ 

 

Двете формации предлагат председателите на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО), Служба Военно разузнаване (СВР) и на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо по силата на указ на президента. 

 

В мотивите към законопроекта е записано, че по конституция Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководство на държавната администрация и въоръжените сили.

 

ПП и ДБ настояват за гаранции, че изпълнителната власт ще поеме пълната политическа отговорност по време на кризи, които застрашават националната сигурност на страната.

 

Законопроектът не ограничава правомощията и информацията, която президентът има и получава във взаимодействието си с тези органи, уточняват вносителите.

 

Предложени са и промени в Закона за Министерството на вътрешните работи (МВР), които засягат назначението на главния секретар на ведомството.

 

В момента той се назначава с указ на президента, предложението на ПП и ДБ е това да се прави от Министерския съвет по предложение на министър-председателя.

 

Въпросът кой и как да назначава шефовете на специалните служби е актуален от години и периодично излиза за ново разглеждане. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy