Кабинетът обсъжда договор с „Уестингхаус“ за гориво за V блок

В дневния ред на заседанието на Министерския съвет в сряда е включено одобрението на договор между АЕЦ „Козлодуй“ и американската компания „Уестингхаус“ (Westinghouse) за доставка на свежо ядрено гориво за V блок на ядрената централа, научи Mediapool от свои източници.

Това е единственият вариант за внедряване на американското ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй“, тъй като на VІ блок, който работи с несъвместимо руско гориво ТВСА-12 и вероятно ще бъде даден на френската „Фраматом“, която също е подала необвързваща оферта за доставка на свежо ядрено гориво след изтичането на настоящия договор на АЕЦ „Козлодуй“ с руската ТВЕЛ.

Горивото на „Уестингхаус“ обаче все още не е лицензирано от българската Агенция за ядрено регулиране за съвместимост за работа с руското, тъй като презареждането на реакторите става с подмяната на една четвърт от горивото. Регулаторът трябва да се произнесе съвместната работа е безопасна, което трябва да стане на базата на все още изготвяни анализи от „Уестингхаус“. Съгласно сключен с ядрената централа договор тези анализи трябва да са напълно готови през есента на 2023 г., като одобряването им от ядрения регулатор отнема девет месеца.

Предстои да се види какви ще са параметрите и условията на договора, който се очаква да бъде одобрен от министрите.

През октомври слубежният министър Росен Христов беше казал, че ще се обяви търг за избор на доставчик на свежо ядрено гориво и условията му се подготвят от „Българския енергиен холдинг“, но вместо това е било взето политическото решение да се проведят отделни разговори с двата потенциални доставчика.

Очаквайте подробности

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy