Кабинетът ще пише закон за търговията с храни

Служебното правителство ще направи нещо, което 30 години по време на прехода не е направено – ще подготви закон за търговията с храни. Това е една от малкото конкретни стъпки, която Гълъб Донев обяви „с половин уста“ във вторник при представянето на действията на властта срещу лавината от оплаквания за неоправдано високи цени на дребно на основни храни у нас. Въпреки че в момента няма действащ парламент, който да разгледа бъдещия закон, кабинетът има намерение да го състави, излезе от думите на Донев.

„Ще направим и вече сме готови с предложения за усъвършенстване на законодателството. Ще включим и такива мерки, които да могат да вкарат в правни норми търговията с храни – нещо, което в България за тези 30 години, от 90-те години на миналия век до днес, не е направено. Нямаме закон за търговията с храни – нещо, което в другите европейски държави отдавна е направено“, посочи Донев. Ще се въведе и нормативно определение за нелоялни търговски практики, каза още премиерът, което озадачи аудиторията, защото и в момента има такова. Въпросните нелоялни практики са изброени в чл. 68ж от Закона за защита на потребителите, но те нямат отношение към ценообразуването.

Премиерът направи многословно, но предпазливо и мъгливо изказване, от което се разбра, че властта ще въведе „ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките на храни – от производителя до щандовете в магазина“. Не стана ясно обаче как въпросният механизъм ще свали цените. Още повече, че Донев направи изрична уговорка, че правителството „няма да се намесва в свободата на пазара и в създадените правила за свободна конкуренция“.

Надценките на дребно – 20-30% и отгоре

Гражданите можело да подават сигнали за нелоялни търговски практики до Комисията за защита на потребителите, която щяла да налага глоби на търговците. Въпросните нелоялни практики обаче се отнасят главно до нечестно и заблуждаващо поведение от страна на търговците и нямат отношение към високите надценки.

Направи впечатление също, че при представянето на всички държавни органи, които имат отношение към ценообразуването –  Държавната комисия за стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), Комисията за защита на потребителите, Агенция „Митници“, Националната агенция за приходите, Българската агенция за безопасност на храните, липсваше основният – Комисията за защита на конкуренцията, която обаче е независима и е не се отчита пред изпълнителната власт. 

Донев посочи, че всички изброени институции, с изключение на КЗК (която вече 10 месеца проучва проблема), за няколко дни са извършили анализ на ценообразуването на хранителните стоки. „Установихме разлика между цените от производител, през търговеца, до щанда в магазина. И то разлики от 20% до 30% и повече“, каза премиерът. По думите му цените при вносителите и търговците на едро са с нормални пазарни надценки, но разликите до магазините на дребно са големи – по 20-30%. Властта щяла да анализира защо се получава така.

Безкомпромисни, но без намеса в свободния пазар

„Няма да се намесваме в свободния пазар. Няма да нарушаваме създадените механизми и правила за свободна конкуренция и честни търговски практики. Точно обратното, ще покажем нелоялната търговска конкуренция, нелоялните търговски практики, така че потребителите да бъдат наясно къде се получава изкривяване в цените на най-необходимите стоки и услуги“, увери служебният министър-председател.

В същото време Гълъб Донев се закани, че държавните институции ще бъдат „безкомпромисни“ в извършвания контрол по веригата – от производителите, през логистичните вериги на доставки, до щанда в магазина, каквото и да означава това.

„Искаме да гарантираме, че българският гражданин и потребител е достатъчно защитен, както и че има пълната информация за цената и качеството“, каза още Донев. По този повод кабинетът обмислял да направи сайт за цените на храните, подобно на бившия премиер Корнелия Нинова, която прожектираше цените на табло пред министерството на икономиката. Попитан какво от това, че потребителите ще са информирани за цените, Донев препрати към КЗП.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy