Какво да я правим? Руската металургия не може да продаде 30 млн. т стомана

Руската металургия, която е ключов промишлен отрасъл с 8 проценат принос в брутния вътрешен продукт на страната, е на границата на най-силната криза от времето на разпада на Съветския съюз, пише „Москоу таймс“ в четвъртък.

Европейските санкции оставиха огромно количество стомана непродадени и това поставя заводите пред заплахата да съкращават производство и работници.

В момента Русия не знае какво да прави 30 млн. тона стоманена продукция, каза ръководителят на Руския съюз на промишлениците и предприемачите Александър Шохин по време на конференция, посветена на случилото се с бизнеса през 2022 г.

„Вътрешният пазар може да погълне 3 млн. т, Другото къде? На склад? Да съкращаваме хора?“, чуди се той.

В момента не става въпрос за увеличаване на инвеститорската активност, а за това да се опитаме да съхраним действащите производства. Засега крупните компании „удържат колектива“, но дори за запазване на работните места трябват пари, констатира Шохин.

Според данните за октомври износът на черни метали и рухнал с 43 процента спрямо предходната година. С 11.% на сто е спаднало и производството им до 5.8 тона, по данни на World Steel Association. Руската статистическа служба Росстат е още по-песимичистична и казва, че производството на стомана в първични форми е спаднало с 16 на сто, а на чугун – с 9.2 процента и спадът не е бил преодолян и от поръчките на военните заводи, които са в режим на шестдневна работна седмица, за да снабдяват армията на Русия в Украйна.

Опитите за продажби на Изток също не са успешни и водят до нови загуби за металургичния отрасъл, тъй като руската продукция е станала „токсична“ в очите на купувачите и се налага даването на отстъпки от 15 до 40 на сто спрямо световните цени, правейки губещо това направление на износа.

„Нашите предприятия фиксираха загуби от хиляди рубли за тон, но в продължени ена няколко месеца предължаваха да снабдяват азиатския пазар“, оплака се в края на ноември директорът на асоциацията „Руска стомана“ Алексей Сентюрин. По думите му след няколко месеца работа на минус металурзите са прекратили тази практика и спрямо май износът в Азия е намалял с над 40 процента.

До въвеждането на санкциите от Запада заради войната в Украйна Русия изнасяше 31 млн. тона стомана, но вече е загубила премием пазарите на ЕК и САЩ, констатира Сентюрин.

По думите му металурзите искат от правителството мерки за увеличаване на вътрешното потребление, което от 2000 година стагнира и не надвишава 46 млн. тона. За деветте месеца на 2022 г. вътрешното търсене на стомана се е повишило едва с 1.5 процента. При това поръчките от автомобилната промишленост са паднали с 42 процента, а от машиностроителните заводи – с 20.8%, според данните на Росстат.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy