Какво правят правителствата по света, за да облекчат инфлационния натиск

Прекъсванията на глобалните вериги на доставки, причинени от пандемията, последвани от руската инвазия в Украйна, повишиха рязко цените на енергията и стоките като цяло. В отговор правителствата от цял свят предприеха серия от мерки, за да облекчат инфлационния натиск.

 

Ройтерс обобщава къде какво се прави в помощ на домакинствата и фирмите.

 

Европа

 

Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС договориха таван от 180 евро на цената на газа, която ще влиза в сила при определени условия.

 

Великобритания представи смекчена версия на съществуващия таван на цените на енергията и обяви, че ще повиши пенсиите и социалните надбавки в унисон с инфлацията.

 

Долната камара на парламента в Германия прие закон за пределни цени на енергията и газа за домакинствата и промишлеността от януари на стойност 100 милиарда евро. Берлин прие да национализира вносителите на газ „Унипер“ (Uniper) и „Зефе“ (Sefe).

 

Властите в Испания одобриха облекчения по ипотеките на над 1 милион уязвими домакинства.

 

Италия планира да похарчи около 21 милиарда евро през следващата година за облекчаване на високите енергийни сметки.

 

Полша налага от началото на 2023 г. пределни цени на тока за малкия бизнес, домакинствата и болниците, а в хода на годината ще покачи минималната заплата два пъти.

 

Португалия ограничава ръста на регулираната цена на електричеството през следващата година до 3,3 на сто за около 1 милион домакинства и малки бизнеси.

 

От януари Румъния повишава отпусканите от държавата пенсии с 12.5 на сто.

 

От началото на следващата година Словакия налага таван на цената на енергията за домакинствата.

 

Правителството и частните работодатели в Унгария договориха повишаване на минималната работна заплата в страната с 16 на сто от януари 2023 г.

 

Франция национализира енергийната компания Е Де Еф (EDF). Париж слага таван на покачването на цените на енергията и газа за домакинствата до 15 на сто за 2023 г. и обяви, че ще подпомага изпитващите проблеми малки и средни компании.

 

Хърватия налага пределни цени на тока до март.

 

Правителството в Чехия договори пределни цени на електричеството и природния газ за големите компании до нивата на цените за домакинствата и малките фирми.

 

Северна и Южна Америка

 

Аржентина повишава от януари долната граница на подоходните данъци.

 

Правителството се договори с основните петролни компании за таван на цените на горивата и сключи сделка със супермаркетите и доставчиците за замразяване или регулиране на цените на 1500 продукта.

 

Сенатът в Бразилия одобри тавана на държавните разходи, като даде възможност на администрацията на бъдещия президент на страната да удължи социалните плащания в помощ на за бедните семейства. Петролният гигант „Петробраз“ (Petrobras) неколкократно през годината намали цените на горивата.

 

Президентът на Еквадор разпореди покачване на минималната работна заплата с 6 на сто от 2023 г.

 

Канада оказва подкрепа на хората с ниски доходи и предлага облекчения на студентските дългове.

 

Колумбия повиши минималната работна заплата в страната с 16 процента от началото на 2023 г.

 

От началото на 2023 г. Мексико ще повиши минималната заплата с 20 на сто.

 

Правителството на САЩ през ноември обяви мерки за намаляване на енергийните сметки на домакинствата. През август администрацията на президента Джо Байдън представи Закон за намаляване на инфлацията на стойност 430 милиарда долара.

 

Азия и Океания

 

Парламентът на Австралия прие закон за налагане на таван на цената на природния газ за една година и осигуряване на 1.5 милиарда австралийски долара (1.01 американски) за помощи за домакинствата и малкия бизнес.

 

Индия ще предостави на мелничари и производители на бисквити 2-3 милиона тона пшеница в опит да намали ръста на цените. През септември страната ограничи износа на ориз, за да намали цените.

 

Тайланд удължи намаляването на акциза върху дизела до 20 януари.

 

Президентът на Филипините одобри предложението на министерството на икономиката за удължаване на ниските данъци върху ориза и други хранителни стоки до края на следващата година.

 

Япония заделя 200 милиарда долара за субсидии за електричество и горива.

 

Правителството на Индонезия през септември нареди на управителите на провинции в страната да ограничат инфлацията на храните до 5 на сто.

 

Африка и Близкия изток

 

Ботсвана през юли намали с 2 на сто ДДС за срок от шест месеца.

 

Египет създаде специална комисия със задача да наложи „справедливи цени“ на 10-15 стратегически продукта. През октомври правителството повиши минималната заплата на служителите в държавния сектор с 11 на сто и удължи до юни 2023 г. замразяването на цените за тока за домакинствата.

 

Председателят на парламентарната финансова комисия в Израел внесе проектозакон, ограничаващ възможностите на банките да покачват лихвите по ипотеките, след като централната банка повиши основните лихви.

 

Саудитска Арабия и ОАЕ през юли повишиха социалните разходи.

 

Правителството в Тунис през септември сключи споразумение с основните синдикати за покачване на минималната заплата и на заплатите на държавните служители.

 

Турция покачи минималната заплата с 30 на сто през юли, след като в края на 2021 г. я беше вдигнала с 50 на сто.

 

По БТА.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy