Какво стои зад поредната политическа екзекуция в ДПС

След 8 години вътрешнопартийна предвидимост и спокойствие ДПС отново се разтресе. Мустафа Карадайъ си отиде от председателския пост предсрочно, подобно на предшественика си Лютви Местан. Този път „детронирането“ стана по по-милостив начин и с по-дълго и ясно предизвестие, но формалната развръзка предстои. Изглежда обаче санкционираният по глобалния закон „Магнитски“ Делян Пеевски ще затвърди водещата си роля в партията, а не е изключено и официално да я оглави. Версиите по този въпрос, както и за пътя, който ще поеме ДПС, лансирани от различни източници в и около ДПС, се разминават и понякога взаимно се изключват.

На Коледа през 2015 година Доган посочи вратата на доскорошния си фаворит Лютви Местан. Това стана по време на традиционната новогодишна реч на почетния председател, който обвини Местан, че превърща ДПС в „пета колона“ на Турция и „пушечно месо“ в тогавашния конфликт между Москва и Анкара. Само няколко месеца след изгонването на Местан Доган и Делян Пеевски получиха забрана да влизат в Турция заради „контрабандата на български цигари“.

Сега източници на Mediapool казват, че вероятно близкото отношение на Карадайъ към Турция има общо с решението за свалянето му от председателския пост. Доган и Пеевски имали друга представа за развитието на партията.

За разлика от 2015 година, почетният председател на ДПС не назначи временни съпредседатели, а лично пое временно оперативното ръководство в партията. Още не е посочил и наследник, както е правил досега.

Неофициално източници на Mediapool коментират, че причините за това може да са три. Едната е, че Доган се готви да представи избирането на Делян Пеевски за официален председател като „демократично партийно решение“. Другата – иска да покаже, че все още не Пеевски, а той е първи в партията. И третата възможна причина е, че мястото ще бъде дадено на трето лице – депутат от партията, като може и жена да вземе властта.

Има и още една значителна разлика между отстраняването на Местан преди 8 години и сегашната ситуация – този път Пеевски има мераци към официалната партийна власт.

Макар и вътрешнопартийни, сътресенията в ДПС са ключови и за сложно сглобеното управление на страната, което партията подкрепя.

Нов курс на ДПС?

Сега ключовият въпрос за бъдещето на Движението е кой ще бъде новият редовен председател.

Според Добромир Живков от социологическа агенция „Маркет линкс“ промяната в лидерството на ДПС ще бъде много показателна за бъдещия политически курс на партията. „Доколко тя ще се опита да запази този етнически отпечатък, който носи изначално, и доколко категорично ще стъпи на твърдо либерални позиции, които заявява като свои ценности. Това са процеси, които са в ход, и ние все още не можем да прогнозираме в каква посока биха се развили“, каза той пред Mediapool.

По думите на политолога Явор Сидеров внезапното излизане на Пеевски от 10-годишната анонимност не може да бъде обяснено само с желанието му да се отърве от „Магнитски“. „Това е част от промяната, но процесът е по-всеобхватен. Става дума за промяна на отношенията на ДПС със западните ни съюзници. ДПС е организация, която е създадена, за да управлява България. Най-добрата метафора за тази партия е ръкавица. Това е ръкавицата, която управлява България, а чия е ръката е отделен въпрос“, посочи той пред Mediapool.

Макар още да не е ясно кой ще е официалният председател на ДПС, изглежда реалните решения ще продължат да се взимат от Пеевски с благословията на Ахмед Доган.

Може ли Пеевски да оглави ДПС? Сигналите са разнопосочни

През последните месеци Пеевски даде ясно да се разбере, че иска да скъса с досегашната си роля на задкулисен играч и да поеме официална политическа роля. Освен че се изявява като говорител и ментор на правителството, той на практика взимаше и решенията в ДПС докато Карадайъ беше скрит на заден план. Получи и официален пост – първо съпредседател на парламентарната група, а от сряда – и единствен неин шеф. 

„Доскоро Делян Пеевски рядко се появяваше в публичното пространство, не взимаше думата в парламента, избягваше камерите и сега виждаме едно ново развитие за него, в което той вече цели да има публичност. Дали изобщо и ако да, то в каква степен санкциите по закона „Магнитски“ имат роля в това и доколко самият господин Пеевски се стреми да изчисти своят политически образ, не можем да кажем“, посочи пред Mediapool Добромир Живков.

За Пеевски обаче не е достатъчно да е само шеф на парламентарната група, той иска да стане председател на партията, коментират неофициално депутати. Някои смятат, че това е напълно логично, но според други ДПС може и да не рискува да измени на принципа си председателят ѝ да е от турския етнос.

Според източници на Mediapool, близки до ДПС това, че Пеевски остана единствен шеф на парламентарната група, е може да се разчита като сигнал, че „той лично с Доган ще подготвя конференцията през февруари 2024 г., което пък вероятно означава, че е възможно да му бъде поверена и самата партия“.

По неофициална информация в ДПС има притеснения, че ако Ахмед Доган се съгласи Пеевски да стане председател, има риск от ерозия на етническия вот, защото за пръв път лидерът на партията няма да е с турско име. Има и опасения за евентуална международна изолация, защото всички лидери от ЕС и НАТО ще са резервирани да се срещат със санкционирания по глобалния закон „Магнитски“ за корупция Пеевски.

Затова според част от източниците на Mediapool в ДПС Пеевски няма шанс да стане официален председател. Който и обаче да поеме поста, ще трябва да получи благословията не само на Доган, но и на Пеевски, който ще продължи да е основният човек, взимащ решенията на оперативно ниво.

Няколко дни преди оставката на Карадайъ пред Mediapool политологът Явор Сидеров също посочи, че не е реалистично Делян Пеевски да стане официален лидер на ДПС. „Той не е приемлив за електората на ДПС като формален лидер. Формален лидер на ДПС, с изключение на някаква екстремна ситуация, ще бъде етнически турчин или поне мюсюлманин“, смята той.

Какви са другите варианти за председател

Преди време се заговори за възможността настоящият евродепутат Илхан Кючюк да поеме официалното ръководство на партията. След оставката на Карадайъ тази версия отново се завъртя. Той има роля на европейската сцена – съпредседател е на Алианса на либералите и демократите в Европа.

През последните дни се завъртя и ново име – това на доскорошния кмет на Кърждали Хасан Азис, който изненадващо не бе издигнат от партията за нов мандат начело на града. Решението за смяната на Карадайъ е взето отдавна и евентуалното издигане на Азис за председател би обяснило защо той не се бори за нов мандат като кмет.

Според други източници от ДПС е възможно следващият председател на партията да бъде жена, като се спрягат имената на Филиз Хюсменова и д-р Нигяр Джафер.

Залитане към Турция ли „отстреля“ Карадайъ?

Че Мустафа Карадайъ се раздели с председателския пост в ДПС не беше изненада. Неофициално за това се говори от месеци, а и публични сигнали не липсваха. Неочакван беше моментът, в който се случи – малко преди да му изтече мандатът и да се проведе национална конференция за избор на нов председател, коментират източници на Mediapool.

Версиите за това какво е наложило промяната в ръководството точно сега са няколко.

Първата е, че той не си е подал оставката доброволно, а тя е била спешно и директно поискана от Доган. Причината били тайни чести срещи на Карадайъ с турската посланичка в България, имало поне 5 в последните месеци. Доган категорично бил решен да не се стигне до сценарий тип „ДОСТ и Лютви Местан“ и веднага след като разбрал за тази активност на Карадайъ, ограничил всички възможни контакти на довчерашния председател на партията с посолството и във връзките с Турция.

А примерите за недопускане на Карадайъ до прояви, свързани с посолството и с Турция, изобилстват през последния месец.

В сряда главният редактор на „Родопи 24“ Илхан Андай също разказа история, при която подалият оставка Мустафа Карадайъ не е поканен на общата снимка на турската посланичка с депутати и кметове на партията. На нея обаче е съпредседателят и вече едноличен председател на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Това се случва в деня след изборите, когато в посолството на Турция в България има прием по повод 100 години от създаването на републиката на Ататюрк.

„В деня след изборите в Посолството на Турция в България имаше организиран прием за 100-годишнината и Карадайъ беше там, но не се появи на снимката на посланик Секизкьок, Делян Пеевски и всичките други от ДПС“, каза Андай пред бТВ.

От официално съобщение на сайта на ДПС прави впечатление, че на 6 ноември тази година, когато в Турция се провежда 38-ият конгрес на Народнорепубликанската партия (CHP), ДПС изпраща на форума зам.-председателя си Ахмед Ахмедов. 

Депутати от месеци неофициално коментират, че при закрити врата Карадайъ споделял, че Движението трябва да се върне към корените си. Турският президент Реджеп Таип Ердоган пък възобновил опитите да превърне ДПС в негова партия в България и инструмент за прокарване на политиката си. Именно на този сценарий се противопоставя Доган, твърдят запознати.

Пред бТВ Илхан Андай посочи още, че изборът на председател е шанс за ДПС да увеличи влиянието си в смесените райони.

„Май е време ДПС да спре да съществува като такава и в името ѝ да присъства нещо като „либерална партия“ или някаква друга комбинация“, каза той и допълни, че Ахмед Доган говори за това пред тесен кръг от близки хора през последните години.

Според Андай оставката на Мустафа Карадайъ като председател на ДПС е написана още през октомври.

„Последната седмица преди местните избори на 29 октомври той се появи сам в Кърджали и това беше неговата последна изява на терен. Това беше нещо като прощаване с ДПС“, разказа той.

Другата версия за момента, в който си тръгна Карадайъ, е че в известен смисъл решението е било негово. Източници на Mediapool посочват, че пожеланието на Доган към Карадайъ за рождения му ден през май да намери „мярата“ е било публичен сигнал, че партията ще има нов председател. Карадайъ бил наясно с това, започнал да изпада във все по-голяма вътрешнопартийна изолация, но в крайна сметка решил сам да избере момента, в който да си тръгне и да не се съобразява с начертания план. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy