Как България помогна на Украйна, без никой да разбере

През пролетта на миналата година украинската армия изпитва отчаян недостиг на гориво и боеприпаси от съветски калибър, необходими за отбраната им. Спасението идва от неочаквано място: България, пише германският „Ди Велт“.

 

Правителството на една от най-бедните страни от ЕС, която като бивша съветска република дълго време е смятана за придатък на Москва, прояви смелост, която е пример за други държави, коментира германската медия.

 

Въпреки че в хода на войната София подчертава, че не въоръжава Украйна, разследването на германския ежедневник твърди, че това е било заблуда.

 

Проучването на авторитетната медия стига до извода, че на срещата си с украинския президент Володимир Зеленски в Киев през април миналата година тогавашният министър-председател Кирил Петков всъщност е договорил много повече подкрепа от страна на България, отколкото беше публично обявено. 

 

За да се избегнат официалните доставки на оръжие, боеприпасите и военното оборудване влизат в Украйна през трети страни. В определени моменти България е покривала една трета от нуждите на украинската армия.

 

Но това не е всичко: тайно България също така изнася дизел за Украйна и по този начин осигурява до 40% от необходимите количества за танковете и превозните средства между април и август.

 

България, която по това време в своята рафинерия преработва единство суров петрол от Русия, посочва „Ди Велт“. 

 

В рамките на разследването си от германското издание са разговаряли с Кирил Петков, Асен Василев и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

 

Петков и Василев се застъпват за решителните действия срещу Москва веднага

 

Правителството в Киев потвърждава тайната военна помощ в отговор на запитване на германския ежедневник.

 

„Кирил Петков прояви почтеност и винаги ще му бъда благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение“, коментира украинският външен министър Дмитро Кулеба пред „Ди Велт“.

 

Още на първата среща на върха на ЕС след нахлуването на Русия в Украйна, Петков разказва пред „Ди Велт”, че е настоявал за незабавни и строги решения срещу Москва.

 

На украинския президент Зеленски може би му остават по-малко от 48 часа живот, той е в черните списъци на Москва и Съветът трябва да взема решения незабавно, настоявал Петков. Той е предложил да се изключи Русия от платежната система Swift и да се замразят европейските заеми за руската централна банка. Въпреки резервите на някои европейски лидери, Европейската комисия подкрепя това предложение, което по-късно става факт.

 

На среща на финансовите министри на ЕС в Париж пък Асен Василев „променя настроенията“, коментират пред „Ди Велт“ участници в срещата. Василев произнася реч за това, което според него Кремъл визира с желанието си да „денацифицира“ Украйна.

 

Тогавашният финансов министър прави паралел със случилото се в България след Втората световна война.

 

„Тогава те убиха хиляди дисиденти, професори, свещеници”, разказва Василев пред колегите си. Той също се застъпва за незабавни решения. В европейските среди се говори за „българското предложение“.

 

Посещението на Кулеба в София

 

Когато украинският външен министър Дмитро Кулеба посещава България, той хвали страната за приемането на много украински бежанци. Зад затворени врати обаче се водят други преговори, пише „Ди Велт“.

 

И в тях става въпрос за „живот и смърт“, казва Кулеба.

 

Украинският дипломат обяснява, че е бил изпратен в България, за да потърси помощ от страната, която разполага със запаси от съветски боеприпаси, които са особено нужни на Киев към онзи момент – април 2022.

 

Според Кулеба Петков му обяснил, че положението му в страната „не е лесно, но че ще направи „всичко, което е по силите му“.

 

Днес Петков заявява, че неговото правителство е издало лицензи на посредници, които да не изнасят директно към Украйна.

 

„Нашата частна военна индустрия произвеждаше на пълни обороти“, казва той. Кадри от април показват „товарни самолети, натоварени догоре“ с боеприпаси.

 

Дмитро Кулеба също подчертава, че не става въпрос за предоставяне на военна помощ от страна на българското правителство директно на Украйна, „а за предоставяне на възможност на украински компании и компании от страни от НАТО да закупят необходимото от български доставчици“. Според информация на „Ди Велт“ доставките са били платени от САЩ и Великобритания.

 

Как руско гориво стигна до Украйна през България

 

Още по-далеч от обществения радар България доставя дизелово гориво на армията на Зеленски. Бившият министър на финансите Василев разказва пред „Ди Велт“ за срещата на Световната банка във Вашингтон през април. Там, казва той, представител на Украйна му казал, че горивото е на привършване. България има рафинерия в близост до Бургас на Черно море, която се управлява от дъщерно дружество на руската група „Лукойл“ и се снабдява с петрол от танкери от Русия. 

 

Василев насърчава „Лукойл“ в България да изнася излишъци от горивото за Украйна. Реакцията била положителна, а служителите там също осъждали войната на Путин, казва той. Самата България се нуждае от около половината от произвежданото гориво, а останалото се доставяло на Украйна. Отново: Доставките се извършвали от чуждестранни посреднически дружества.

 

Киев потвърди пред „Ди Велт“, че украинските компании са получили българско гориво в критичен момент. „България се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна, като на моменти покриваше 40% от нуждите на Украйна“, коментира Василев пред германската медия.

 

„Светът е възможен без зависимост и страх от Русия“

 

През лятото правителството на Петков беше свалено – парламентът оттегли доверието си към него. Проруските сили също имат имат роля в това, пише германският всекидневник.

 

През декември парламентът на България реши официално да разреши доставките на оръжие за Украйна. „Дълбоко благодарни сме на България за това“, казва украинският външен министър Кулеба. Въпреки това той вече вижда опити за осуетяване на това решение.“Невероятно е колко упорито тези сили се опитват да привлекат България на страната на агресора“, коментира украинският външен министър пред „Ди Велт”.

 

Историята вече е написана от Петков и Василев с тяхната безпрецедентна и скрита помощ, обобщава изданието.

 

„Ние показахме, че светът е възможен без зависимост и страх от Русия“, казва Петков. 

 

По „Дойче веле“

 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy