Канадска компания ще доставя ядрено гориво на България

0

Един от най-големите доставчици на ядрено гориво в света – канадската корпорация „Камеко“ (Cameco) ще доставя ядрено гориво на България през следващите 10 години.

Споразумението е за срок от 10 години. „Камеко“ се ангажира да достави около 2.2 милиона килограма уран до 2033 г., се казва в съобщение на канадската компания.

„Камеко“ ще осигури достатъчни обеми на естествен уранов хексафлуорид, (т. нар. UF6), за да отговори на пълните изисквания на 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, е посочено в съобщението.

Още по темата:

Канадска фирма с интерес към възобновяването на уранодобива у нас

 

„Това е първото споразумение на „Камеко“ за доставка на гориво за ядрения енергиен сектор на България“, казва президентът и главен изпълнителен директор на компанията Тим Гицел.

„Много сме доволни да добавим още един пазар към глобалното търговско портфолио на „Камеко“ и да разширим нашия принос към страни като България, които се стремят да подобрят енергийната си сигурност, като същевременно потвърждават ангажимента си към безвъглеродната ядрената енергия за постигане на целите си в областта на климата“, допълва той.

Няма официална позиция от страна на българските власти относно постигнатото споразумение.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy