Картите за една линия от транспорта в София може да бъдат върнати

Още една от спорните промени на правилата за пътуването в градския транспорт в София може да бъде отменена. Месечните карти за една линия и за метро вероятно ще бъдат възстановени, след като продажбата им спря от 1 януари. Причината е общественото недоволство от факта, че около 30 000 души са лишени от възможността да ползват тези превозни документи.

Алтернативите за тях са да купуват билети от 1.60 или 2.20 при всяко пътуване, да си вземат месечна карта за всички линии за 50 лева или годишна за цялата мрежа за 365 лева.
При всички варианти пътуването им се оскъпява. Освен това се налага да купуват карта, от която на практика нямат нужда.

За връщането на картите за една линия призова преди няколко дни и обмудсманът Диана Ковачева.

Не е ясно дали ще поскъпнат

В четвъртък председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев (ГЕРБ) обяви, че ще предложи връщането на картите за една линия или за метро. Не каза обаче дали това ще стане на цената, на която се продаваха преди да бъдат отменени. До 31 декември се плащаха по 35 лева на месец за метро и по 23 лева за една линия от наземния транспорт.

Премахването на тези карти беше аргументирано с това, че градският транспорт е в тежко финансово положение и се налага да се субсидира с все по-големи суми от бюджета на общината т.е. от парите на всички данъкоплатци. С отмяната на картите и другите промени в тарифната политика се очакваше приходите на Центъра за градска мобилност, който продава превозните документи, да нараснат с около 26 млн. лева на година без формално да се увеличават цените на билетите и картите. Въпреки това дупката в бюджета за транспорт ще остане минимум около 120 млн. лева.

Съветниците от БСП пък обявиха в парламента, че ще предложат освен връщане на картите за една линия, да се възстанови и продажбата на талони с 10 билета за 12 лева. Според Милка Христова от левицата промените отблъскват хората от градския тарнспорти  те ще спрат да го ползват за сметка на личните си автомобили. Именно привличането на повече пътници в публичния транспорт беше един от митивите за промените в тарифите.

Процедурата отнема повече от месец

Георгиев вече обяви, че ще иска и отпадане на глобата от 3 лева за нечекирани валидни абонаментни карти. До 1 януари валидирането на документите беше задължително, но нямаше санкция, ако не се направи. От 1 януари беше въведена глобата от 3 лева и това също предизвика недоволство. По устно разпореждане на кмета Йорданка Фандъкова към момента санкцията не се налага. Георгиев аргументира идеята за отпадането ѝ с това, че не е добре комуникирана от страна на ЦГМ и това е довело до недоволството на пътуващите.

Предстои и двете предложения да минат през обществено обсъждане, през комисиите на общинския съвет и да бъдат гласувани от съветниците. Процедурата отнема минимум месец и половина.

Политически игри

Георгиев призова съветниците от ГЕРБ, ВМРО, БСП, „Демократична България“ и независимият Борис Бонев, които са участвали в работната група по разработването на новата тарифна политика, да се съберат отново и да преразгледат решенията си. Той за пореден път каза, че в комитета, работил по новите тарифи, са били съветниците Зафир Зарков и Прошко Прошков от ГЕРБ, Калоян Паргов и Альоша Даков от БСП, Симеон Ставрев от „Демократична България“ и „най-гласовитият и твърдящ, че е експерт в транспорта Борис Бонев“. Всички те били подписали документа, в който се предлага отпадането на картите за метро и за една линия.

Симеон Ставрев отрече в последните дни да е подкрепил идеята. Той не гласува и за промените, когато те се приемаха в зала. Тогава измененията бяха подкрепени от ГЕРБ, „Патриоти за София“, Борис Бонев и по два общински съветници от БСП и от „Демократична България“. С „въздържал се“ гласуваха 13 общинари от ДБ и от БСП.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy