Катар заплаши със спиране на газа заради корупционния скандал в ЕС

Катар осъди разследването за корупция в Белгия и спирането на достъпа му до Европейския парламент, заявявайки, че това може да повлияе „отрицателно“ на отношенията и доставките на природен газ. В изявление на катарски дипломат белгийските власти бяха критикувани, че са използвали „неточна“ информация.

Гръцката евродепутатка Ева Кали, която бе и зам.-председател на Европарламента до скандала, е сред шестимата арестувани след акция на белгийската полиция, при която бяха открити най-малко 1.5 милиона евро в брой. Твърди се, че парите са били свързани с държава от Персийския залив. Заради разкритията Европейският парламент спря достъпа на Катар до институцията.

„Решението да се наложи такова дискриминационно ограничение, което ограничава диалога и сътрудничеството с Катар преди съдебният процес да е приключил, ще се отрази негативно на регионалното и глобалното сътрудничество в областта на сигурността, както и на продължаващите дискусии около глобалната енергийна бедност и сигурност“, каза дипломатът.

„Категорично отхвърляме обвиненията, свързващи нашето правителство с неправомерно поведение. Катар не беше единствената страна, посочена в разследването, но страната ни беше избирателно критикувана и атакувана. С голяма тревога наблюдавахме селективното осъждане на нашата страна тази седмица“, казва се в изявлението на дипломата.

Белгийските прокурори заявиха, че са разследвали корупцията в Европейския парламент повече от година, преди да извършат обиските и арестите през последните 10 дни. „Дълбоко разочароващо е, че белгийското правителство не направи никакви усилия да се ангажира с нашето правителство за установяване на фактите, веднага щом разбра за обвиненията“, добави дипломатът. Изявлението подчертава „близките“ отношения с Белгия. „Нашите нации си сътрудничиха по време на пандемията Covid-19 и Катар е важен доставчик на втечнен природен газ за Белгия“, се подчертава в него.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy