„Кауфланд България“ – все повече български производители и все по-малко отпадъци

Все повече продукти от български производители, все по-малко отпадъци, максимално близо до хората с грижа за децата и работещите във веригата. Така накратко изглежда устойчивото развитие на „Кауфланд България“. Компанията представи публично доклада си и начерта стратегическите си цели.

Докладът за устойчиво развитие на „Кауфланд България“ е изготвен с експертното съдействие на българския офис на „Денкщат“ (denkstatt) и е преминал проверка от независимия одитор „Делойт Одит“ ООД. Документът отчита въздействието на мерките, предприети по отношение на обществото и околната среда за периода от март 2020 г. до март 2022 година и разглежда вижданията на компанията за разбирането и допринасянето за устойчивото развитие.

Лидерът в търговията с бързооборотни стоки у нас отчете близо 4000 тона спестени въглеродни емисии, нарастване на асортимента на веригата от български производители, които държат вече дял от 87%, и удовлетвореност от условията на работа за 90% от служителите за 2022 г.

„Кауфланд България“ има 63 магазина в 35 града у нас с годишен оборот от 1.9 млрд. лв. за 2021 г.

„Предприехме тази стъпка на откритост, защото като лидери в сектора трябва да задаваме стандартите. Докладът ни за устойчиво развитие е естествено продължение на последователните ни и активни политики, насочени към околната среда и местните общности. Целта ни е да сме максимално иновативни“, каза Иван Чернев, главен изпълнителен директор на „Кауфланд България“ пред медии и партньори от неправителствения сектор.

„Ще продължим да работим приоритетно за повишаване на енергийната си ефективност и намаляване на въглеродните емисии от дейността си, както и за задълбочаване на връзката с родните производители и разширяване на дела на български плодове и зеленчуци в магазините ни. Грижата за децата е също друга от големите ни теми за 2023 г.“, допълни той.

„Кауфланд е пример за това каква трябва да е ролята на големия бизнес в обществото. Убеден съм, че по-доброто бъдеще за всички е именно в съвместната работа между бизнеса и неправителствения сектор“, каза от своя страна Боян Рашев, управляващ партньор на българския клон на „Денкщат“ и експерт по устойчиво развитие.

Отношение към работниците и служителите

Около 6500 души работят в магазините на Кауфланд у нас. На практика няма професия, от която веригата да няма нужда, с изключение на лекарите, каза Иван Чернев.

Бизнесът е успешен, ако работещите в компанията са доволни – това е философията, която изповядва „Кауфланд“, отбеляза той. За целта почти всяка година има индексация на заплащането. За миналата година са дадени 12 милиона лева за увеличение на заплатите, каза Чернев.

За стажове на ученици и студенти, които са платени, са отишли още 500 000 лв., а за обучения на служителите – 800 000 лв.

Над 57% от работят в „Кауфланд България“ повече от 3 години, сочи докладът.

„Деветдесет процента от служителите са удовлетворени от условията на работа в компанията. Става въпрос не само за заплащане, но и за внимание, възможности за развитие, страст. Това установяваме не само в резултат на периодични вътрешни запитвания, но и след конфиденциални разговори по места“, каза Иван Чернев.

Асортиментът – да заложим на родното

Над 20 000 артикула има по рафтовете на магазините на „Кауфланд“ всекидневно. Близо 87% от тях са от български доставчици, каза Чернев. По думите му договорено се изкупува земеделска продукция от български производители, като тя възлиза на над 30 милиона килограма.

Нетна стойност на подкрепата на веригата към българските земеделци надвишава 32 млн. лева за 2022 г. Немската верига има договори с 36 фермери, предимно от района на Пловдив, където е разположен и най-големият логистичен парк на компанията.

През тази година ще продължи развитието на партньорствата с български производители и разширяване на продуктовата гама, като ще се увеличи и броя на договорите за предварително изкупуване на български плодове и зеленчуци, каза Иван Чернев. По думите му ще се разшири иасортимента на собствена марка на компанията „Брей!“.

Всичко това ще става на базата на сертифициране на продуктите и процесите на работа – от полето до щанда. Чернев отбеляза, че през януари 2023 г. „Кауфланд“ получи международен сертификат за качество TÜV AUSTRIA. С него се гарантира, че каймата и месото от собствените марки „Брей“ и „Шеф месар“ отговарят на 150 критерия за качество.

За да са сигурни в произведената продукция „Кауфланд“ предвиждат обучения за пчелари и земеделци.

Иван Чернев не коментира цените по магазините, но отбеляза че Сдружението за модерна търговия, което обединява големите вериги, е в непрекъснат диалог с българските власти.

Магазини от ново поколение

През последните години „Кауфланд България“ развива концепцията за магизини от ново поколение (one stop shopping). Това означава, че докато родителите пазаруват детето си играе, а електромобилът се зарежда. Освен това има възможност да хапнете нещо вкусно в бистрото или пък да получите някаква услуга, като например пратка от доставчик.

Всички тези нови практики трябва да са внедрени заедно със „зелени решения“.

„Ние сме първият ритейлър в България, който ползва 100% зелена енергия в хипермаркетите, централния склад и офис“, отбеляза Иван Чернев. Изцяло в обектите е въведено LED осветление. Топлината от хладилниците също се използва, допълни той.

През 2023 г. предстои обновяването на 9 хипермаркета в цялата страна, като всички ще бъдат с фотоволтаични системи.

Докладът също не е разпечатан на хартия. Може да го прочетете онлайн, като сканирате кода Снимки: „Кауфланд България“

Зелените решения не спират дотук. Логистиката на „Кауфланд“ също позеленява – 85% от камионите на веригата са на газ. На паркингите на магазините са изградени 14 станции за зареждане на електромобили, които до края на годината ще станат 17.

Въведени са иновативни сгъваеми каси, което води до 86% по-малък обем при обратното транспортиране към производителите. Внедрени са екоопаковки, както и торбички за многократна употреба, дори дрехите на служителите са от биобамук, отбеляза Чернев.

Ефектът от различните мерки за повишаване на енергийната ефективност е спестени 4000 т въглеродни емисии, сочи докладът. Амбицията е намаляване на употребата на пластмаса с 20% до 2025 г., а опаковките да са изцяло от рециклируеми материали.

Грижата за децата

Грижата за децата е част от философията на „Кауфланд“ за успешен бизнес. Това е следващото поколение потребители. В резултат на различните мероприятия и инициативи за тях през 2022 г. „Кауфланд България“ е отличена със сертификат „Компания приятел на детето“ от Национална мрежа за децата. Отличието се връчва за политики на компании в полза на децата и създаващи подкрепяща среда за своите служители и техните семейства.

През тази година тези политики ще продължат с инициативата за изграждане на общински образователни детски площадки Kuniboo, различни образователни кампании заедно с университети, „Музейко“, WWF, Българската педиатрична асоциация, Държавен куклен театър – Варна и други.

Компанията непрекъснато развива политиката си за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy