Кашата със строежа на пловдивските стадиони се забърка още повече

Неизвестните около завършването на строежа на стадионите на двата основни пловдивски футболни клуба „Ботев“ и „Локомотив“ остават.

Притиснат от феновете на „Ботев“ кметът Здравко Димитров първо обеща да предложи осигуряването на още средства за довършването на стадиона на отбора. Формалното му искане е общинският съвет да включи в общинския бюджет за следващите три години сумата от общо 22.5 млн. лева за съоръжението, известно като „Колежа“. То се ремонтира от години, настоящият краен срок за пускането му в експлоатация е тази година, а към момента цялата сума за довършването му е 58.5 млн. лева. До момента осигурени са 36 млн. лева.

Разсрочването на недостигащата сумата на практика означава, че едва ли съоръжението ще е готово скоро. Официално обаче от общината не коментират този въпрос. Освен това не е ясно за сметка на какво ще са средствата за стадиона при положение, че общината все още няма бюджета за тази година, тъй като се чака приемането на националния финансов план.

Паралелно с това ще се търсят пари и от други източници за стадионите. Димитров заяви в петък, че към момента има отказ от правителството за отпускането на още средства. По времето на премиера Бойко Борисов бяха дадени 25 млн. лева от бюджета за стадиона на „Ботев“ и 10 млн. лева за този на „Локомотив“. След това общината осигури със заем по още 12 млн. лева за всеки от проектите.

Недоволни от това, че общината обещава пари само за стадиона на „Ботев“, фенове на „Локомотив“ дойдоха в петък пред общината, за да търсят обяснение от Димитров за действията му. След половинчасова среща с част от запалянковците, кметът обясни, че в понеделник ще се срещне с представители и на двете враждуващи иначе агитки. Каза, че може и да изтегли предложението за още пари за стадиона на „Ботев“, което трябваше да се гласува на сесия на общинския съвет на 9 февруари.

От изказването на Димитров не стана ясно колко средства са похарчени до момента за стадиона на „Локомотив“, нито колко са нужни.

Към момента за стадион „Христо Ботев“ са изплатени близо 29 млн. лв. Необходимите средства за довършване на етап 1 – до изграждането на конструкцията на козирката на два от секторите и покриването ѝ за един от тях, и въвеждане на стадиона в експлоатация, са 12 млн. лв., от които 7 млн. лева са налични. За довършването на цялостната козирка и фасада, които са залегнали в етап 2, са нужни още 18 млн. лв.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy