КЕВР обсъжда поскъпване на газа до 179.72 лв/МВтч

Енергийният регулатор обсъжда в първия ден на 2023 г. дали природният газ да поскъпне до 179.72 лв./МВтч без данъци, акцизи и такси през януари. Това е окончателно внесената за утвърждаване от „Булгаргаз“ на 1 януари цена към топлофикациите и газоснабдителните дружества. През декември синьото гориво струваше 146.09 лв.., а първоначалното заявление на обществения доставчик бе за близо 40-процентно повишение до 204.53 лв./МВтч. Заради спада на европейските газови борси обаче разчетите са преразгледани.

Така предлаганата цена е 91.89 евро/МВтч, което е под нивата на европейските газови доставки за първия месец на новата година от 118.евро.

Обясненията на „Булгаргаз“ и служебния министър на енергетиката Росен Христов за повишението на цената са, че е заради включването на скъпия нагнетен при летните високи цени газ от хранилището в Чирен.

Освен запасните количества и тези по договора за азерските доставки, не е ясно откъде ще дойдат останалите обеми природен газ. „Булгаргаз“ организира търг за втечнен природен газ за цялата 2023 г., но кои са спечелилите компании не се съобщава. Директорът на дружеството Деница Златева обяви сало, че доставчиците ще са шест, с което заявленията на правителството за прозрачност се опровергават-

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy