Киев се нуждае от още 17 млрд. долара за ремонт на енергийната си мрежа

Украйна ще има нужда от допълнително финансиране от 17 милиарда долара за ремонти на енергийната система, за разминиране и за възстановяване на инфраструктурата, заяви днес премиерът на страната Денис Шмигал, цитиран от Ройтерс.

На правителствено съвещание Шмигал каза, че при руските въздушни удари вчера са били поразени пет високолтови подстанции в централната, южната и югозападната част на страната.

Украинската енергийна система пострада тежко в резултат на продължаващите вече четири месеца руски ракетни атаки и нападения с дронове, припомня Ройтерс.

Шмигал каза, че правителството е било домакин тази седмица на среща със западни партньори за съгласуване на финансовата помощ по прозрачен и ефикасен начин.

„Тази година трябва да финансираме огромен бюджетен дефицит от около 38 млрд. долара. Още 17 млрд. долара ще са ни нужни за възстановяване на енергийната инфраструктура, за хуманитарно разминиране, за изграждането на жилищна, за изграждането на критична и социална инфраструктура на мястото на разрушената“, отбеляза премиерът.

Правителството обяви също, че създава Държавна агенция за възстановяване и развитие на инфраструктурата. Неин ръководител ще е Мустафа Найем, известен бивш журналист, който от 2021 г. е заместник-министър на инфраструктурата.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy