Киев съобщи за нова успешна атака срещу руската армия

При нападение вчера са били убити или ранени 80 руски войници в окупирания град Токмак в украинската Запорожка област, предаде ДПА, като се позова на въоръжените сили на Украйна.

Говорителят на руската окупационна администрация на Запорожка област Владимир Рогов заяви, че украинската атака е била насочена срещу районната болница „Токмак“, като каза, че са били убити военен лекар и няколко пациенти.

Украйна съобщи за няколко масирани нападения срещу руски сили през последните дни, отбелязва ДПА. По информация от Киев при нападение срещу руско военно укритие в Макеевка в Донецка област са били убити 400 вражески войници, а при друго нападение в село Чулаковка в Херсонска област – 500.

От друга страна, Москва засега съобщава само за най-малко 89 загинали в собствените си редици във връзка с украинските артилерийски удари в новогодишната нощ.

Франция ще изпрати на Украйна леки бойни машини

Френският президент Еманюел Макрон е казал на украинския лидер Володимир Зеленски, че правителството му ще изпрати леки бойни бронирани машини А Ем Икс-10 Ер Се (AMX-10 RC), за да помогне във войната срещу Русия, предаде Ройтерс, като се позова на френски служител, съобщил за телефонен разговор снощи между двамата президенти.

„Това е първият случай, в който произведени в Западна Европа бронирани машини ще бъдат доставени в подкрепа на украинската армия“, заяви служителят пред репортери. Той не даде никакви подробности за обема или сроковете на планираните доставки, но заяви, че разговорите ще продължат относно потенциалната доставка на други видове машини.

Зеленски благодари на Макрон за съобщението и заяви, че то показва необходимостта други страни да предоставят по-тежки оръжия. „Това е нещо, което изпраща ясен сигнал към всички наши партньори – няма рационална причина, поради която Украйна все още не е снабдена със западни танкове“, каза той в свое видеообръщение.

„Тази година трябва да сложим край на руската агресия“, заяви Зеленски и добави, че „модерните западни бронирани машини и танковете от западен тип“ са основните средства, от които Украйна се нуждае.

В свое изявление, публикувано в „Телеграм“, Зеленски заяви, че двамата лидери са се договорили „за по-нататъшно сътрудничество за значително укрепване на нашата противовъздушна отбрана и други отбранителни способности“. Той не даде повече подробности.

По информация от сайта на министерството на отбраната на Франция произведената във Франция А Ем Икс-10 Ер Се е въоръжена разузнавателна машина с висока мобилност, която може да превозва четирима души. Тя е на въоръжение в армията от 1981 г. и е използвана по време на първата война в Персийския залив, в Афганистан и в Сахел. Високомобилни, тези превозни средства могат да се използват за разузнавателни мисии, както и за огнева подкрепа при бойни действия. По данни на френското отбранително ведомство армията на страната притежава общо 247 броя от тях, като те постепенно се заменят с танкове „Ягуар“.

Руският патриарх Кирил призова за коледно примирие в Украйна

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил призова днес да бъде обявено коледно примирие в Украйна, предаде ТАСС, като се позова на Руската православна църква (РПЦ).

Русия посреща Рождество Христово на 7 януари в съответствие със стария Юлиански календар.

„Аз, Кирил, Патриарх на Москва и на цяла Русия, се обръщам към всички страни, въвлечени в междуособния конфликт, с призив да спрат огъня и да спазват рождественско примирие от 12:00 на 6 януари до 24:00 на 7 януари, за да може православните хора да посетят богослуженията на Бъдни вечер и в деня на Рождество Христово“, заяви предстоятелят на РПЦ.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy