Ким Чен-ун нареди да бъде изстрелян военен разузнавателен сателит

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун даде нареждания за изстрелване на първия военно-разузнавателен спътник на страната по план, съобщиха днес държавните медии, цитирани от световните агенции.

При посещение в Националното управление за аерокосмическо развитие вчера Ким е наредил завършеният през април спътник да бъде изстрелян на планираната дата, призовавайки за ускоряване на последните приготовления, предаде официалната информационна агенция КЦТА.

Севернокорейската агенция не посочи планираната дата на изстрелване.

Ким изиска също в бъдеще да бъдат изведени няколко разузнавателни спътника за „твърдото установяване“ на капацитета на страната за събиране на разузнавателна информация чрез спътници, посочи КЦТА.

При посещението севернокорейският лидер изтъкна също, че космическото развитие е ключово за изграждането на глобална мощ в сфери като науката и технологиите.

Ким заяви, че космическото развитие е приоритет за Пхенян предвид ситуацията на Корейския полуостров, където Южна Корея и САЩ отново извършват мащабни съвместни военни учения.

През декември миналата година Северна Корея заяви, че успешно е тествала „структура за изпитване на спътници“ преди изстрелването на сателит за военно наблюдение тази година. Целта на теста е била да се проверят оперативните възможности на системите за заснемане, предаване на данни и наземно управление, заяви тогава Пхенян.

Напрежението на Корейския полуостров се изостри значително от миналата година насам. Северна Корея все по-често тества ракети, способни да носят ядрен заряд въпреки забраната, наложена с резолюции на ООН. Някои анализатори се опасяват, че Пхенян се готви да извърши първия си ядрен опит от години.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy