Ким Чен-ун отива при Путин, предлага оръжие за войната срещу Украйна

0

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун планира на пътува до Русия този месец, за да се срещне с руския президент Владимир Путин, с когото да обсъди възможностите за доставка на севернокорейско оръжие за руската инвазия в Украйна, съобщи най-напред в. „Ню Йорк таймс“, цитирайки американски и други източници.

Ким щял да пътува от Пхенян, вероятно с брониран влак за Владивосток, в руския Далечен изток, където да се срещне с Путин, посочва американското издание.

Севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ун иска да се срещне в Русия с президента Владимир Путин, за да обсъдят оръжейни доставки, каза по-късно говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Адриен Уотсън, цитирана от Франс прес.

„Както вече сме казвали публично, преговорите между Русия и Северна Корея за оръжия активно напредват. Знаем, че Ким Чен-ун иска тези преговори да продължат, включително с дипломатическо посещение на най-високо равнище в Русия“, заяви представителката на американското президентство.

В сряда друг говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом – Джон Кърби, вече изрази загриженост, че предполагаемите преговори между Пхенян и Москва за доставка на оръжия напредват активно.

Според Вашингтон такива споразумения биха нарушили резолюции на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея, отбелязва АФП.

Русия започва да цени повече Северна Корея

С нарастването на изолацията на Русия заради водената от нея война в Украйна, наблюдатели казват, че Русия започва да цени повече Северна Корея, коментира оганция Ройтерс.

За Северна Корея отношенията с Русия не винаги са били така топли, както по време на разцвета на бившия Съветски съюз, но сега страната определено се възползва от нуждата на Москва от приятели.

Комунистическа Северна Корея бе създадена в началото на Студената война с подкрепата на бившия Съветски съюз. По-късно Северна Корея се сражаваше с Юга и неговите съюзници от САЩ и ООН в Корейската война през 1950-1953 г. със съществена помощ от Китай и Съветския съюз.

В продължение на десетилетия Северна Корея бе силно зависима от съветската помощ, а разпадането на бившия Съветски съюз през 90-те години на 20-и век допринесе за смъртоносен глад в Севера.

Лидерите в Пхенян често се опитваха да използват Пекин и Москва, за да се балансират взаимно. Първоначално Ким се държеше сравнително хладно в отношенията си с Русия и Китай, които се присъединиха към САЩ в налагането на строги санкции на Северна Корея заради нейните ядрени опити.

След последния ядрен опит на страната му през 2017 г. Ким предприе стъпки за възстановяване на връзките. Той се срещна с Путин през 2019 г. за първи път в руския град Владивосток.

В послание за националния празник на Русия през юни Ким се зарече „да се хване за ръка“ с Путин и да засили стратегическото сътрудничество.

Русия се присъедини към Китай в противопоставянето си на новите санкции срещу Северна Корея, блокирайки водените от САЩ усилия и публично разединявайки Съвета за сигурност на ООН за първи път, откакто през 2006 г. той започна да наказва Пхенян.

Най-поразителният признак за задълбочаване на връзките дойде през юли, когато руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети Пхенян и разгледа изложение на оръжия, което включваше забранените балистични ракети на Севера. По-късно той стоеше до Ким по време на военен парад, докато същите тези ракети преминаваха покрай него.

Северна Корея публично подкрепи Москва, след като Русия нахлу в Украйна. Тя бе сред малкото страни, признала независимостта на придобитите от Русия украински региони и изрази подкрепа за анексирането от Русия на части от Украйна.

САЩ обвиниха Северна Корея, че предоставя оръжия на Русия, но не е ясно дали са извършени някакви доставки. Както Русия, така и Северна Корея отричат тези твърдения, но обещаха да задълбочат сътрудничеството в областта на отбраната.

„Специалната военна операция“ на Москва в Украйна постави началото на нова геополитическа реалност, в която Кремъл и (Северна Корея) могат да станат все по-близки, може би дори до такава степен, че да се възродят квази съюзническите отношения, които съществуваха по време на Студената война“, писа в доклад в интернет портала „38 норт“ Артьом Лукин, преподавател в далекоизточния федерален университет във Владивосток.

Забележително е, че Пхенян е започнал да използва новата фраза „тактическо и стратегическо сътрудничество“, за да опише отношенията си с Русия, добави той.

Шойгу заяви вчера пред руски медии, че Москва обсъжда съвместни военни учения със Северна Корея.

„Защо не, това са наши съседи. Има една стара руска поговорка: не си избираш съседите и е по-добре да живееш със съседите си в мир и хармония“, каза той, цитиран от агенция Интерфакс.

Миналата година Русия и Северна Корея възобновиха влаковите връзки за първи път, откакто железопътните пътувания бяха преустановени по време на пандемията от КОВИД-19. Първият влак между двете страни превози необичайно скъп товар – 30 коня от чистокръвна порода.

Малко след това Русия възобнови износа на петрол за Северна Корея, по данни на ООН, като това са първите подобни доставки от 2020 г. насам.

По-голямата част от търговията на Северна Корея минава през Китай, но Русия също е потенциално важен партньор, особено по отношение на петрола, твърдят експерти. Москва отрича да е нарушила санкциите на ООН, но руски танкери са набеждавани, че помагат за заобикаляне на ограниченията за износ на петрол за Северна Корея и наблюдатели по спазване на санкциите съобщават, че въпреки забраната в Русия има все още севернокорейски работници.

Руски официални представители открито са казвали, че „работят по политически договорености“ за наемане на 20 000 до 50 000 севернокорейски работници въпреки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват такива договорености.

Официални руски представители и ръководители в окупираните региони на Украйна също са обсъждали възможността севернокорейски работници да помогнат за възстановяване на разрушените от войната райони.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy