Китайска компания оглежда България за инвестиция от 1.2 млрд. евро

Китайска компания оглежда България и още няколко европейски държави, между които ще избере къде да изгради бъдещия си завод за 1.2 млрд. евро, съобщи в петък Министерство на земеделието.

Инвеститорите от “Фуфън Груп Лимитид” заявиха, че проучват възможностите в няколко европейски страни, включително конкретни региони в България, като уточниха, че бъдещият завод ще осигури около 2000 нови работни места, а общата инвестиция е планирано да достигне 1.2 млрд. евро.

Годишно се предвижда новият завод да потребява 1 млн. тона царевица. Компанията възнамерява да закупува основно местно произведена царевица, а в случай, че местното производство е недостатъчно, да внася от близки дестинации.

“Ако изберете страната ни за инвестиция, за нас е важно да изнасяме не само зърно, а и преработена продукция с висока добавена стойност“, заявява аграрният зам.-министър Тодор Джиков.

В срещата е участвал и другият заместник на Явор Гечев – Георги Събев. Двамата са уверили китайските гости, че могат да разчитат на подкрепа от страна на агроминистерството.

“За българските земеделски производители е важно да имат надеждни партньори от преработвателната индустрия”, заяви в заключение заместник-министър Джиков.

“България е традиционен производител на висококачествено зърно и страната ни има възможности и за преработката му. Имаме благоприятни почвено-климатични условия, железопътна и пристанищна инфраструктура и дългогодишни традиции в индустрията“, заяви още Тодор Джиков. Той посочи, че зърнопроизводителите у нас имат капацитет да произвеждат достатъчно количество суровина и то в близост до бъдещия проект.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy