Китай призова СЗО да вземе обективна позиция във връзка с Covid-19

Китай призова Световната здравна организация (СЗО) да възприеме безпристрастна и обективна позиция във връзка с Covid-19, предаде Франс прес.

 

„Надяваме се, че СЗО ще заеме една основаваща се на науката, обективна и безпристрастна позиция и ще играе активна роля в световния отговор на предизвикателствата на епидемията“, заяви Мао Нън, говорител на китайското Министерство на външните работи, пред журналисти.

Същевременно СЗО каза, че Китай е съобщил за 218 019 нови случая на зараза с коронавирус, регистрирани в седмицата до 1 януари, предаде Ройтерс.

Китай е съобщил и за пет нови смъртни случая, свързани с Covid-19 в петък. Така официално от началото на пандемията жертвите на коронавируса в страната са вече 5258, което е много ниско спрямо броя на жертвите в други страни с голямо население.

През декември СЗО каза, че не е получило данни от Китай за новите хоспитализации на пациенти с коронавирус, откакто Пекин премахна ограниченията, наложени по силата на китайската политика на „нулев ковид“. Това накара някои здравни експерти да се запитат дали Китай не укрива информация за мащабите на епидемията.

Но СЗО каза все пак, че липсата на данни може да се дължи и на това, че властите в Китай все още имат трудности при преброяването на случаите на зараза.

Швеция ще изисква негативни тестове за пътници от Китай

Пътниците, идващи от Китай, ще трябва да предоставят негативни тестове за ковид преди влизане в Швеция, предаде Ройтерс, позовавайки се на шведското правителство.

„Тази сутрин шведското правителство реши да наложи временни ограничения за влизане от Китай в Швеция“, каза днес пред журналисти здравният министър Якоб Форшмед.

В сряда Групата за интегрирана политическа реакция при кризи към Европейския съюз препоръча на държавите членки да въведат подобни рестрикции.

Белгия също въвежда тестове от събота

От събота в Белгия се въвежда изискване пристигащите от Китай да представят изследване за ковид, съобщиха местни медии. Уточнява се, че това изискване ще се прилага само за пристигащите с преки полети от азиатската страна.

По-рано тази седмица белгийските здравни власти съобщиха, че ще изследват отпадните води от самолетите, пристигащи от Китай, за да проследяват възможността за поява на нови щамове на вируса на болестта. Те отбелязаха, че между Китай и Белгия има само два преки полета седмично и засега новите мерки ще се прилагат само за тези пътувания.

Според белгийските власти няма причина за тревога от възобновяването на полетите от и към Китай, докато не бъде засечена появята на нови и опасни вирусни щамове.

Медиите отбелязват, че Белгия бе сред първите държави от ЕС, които настояха за общоевропейски подход при въвеждането и прилагането на новите ограничения за пътуване.
 

Над 10 страни вече въведоха мерки за пътници от Китай

Преди това над 10 страни в света въведоха различни правила за пътници от Китай.

От четвъртък САЩ изискват при влизане в страната да се представя отрицателен тест, направен задължително 48 часа преди заминаването от Китай, или пък документ, че пътникът е оздравял от коронавируса през последните 90 дни.

Приемат се резултат от PCR тест или резултат от антигенно самотестване, осигурено и наблюдавано от оторизиран доставчик или от служба за телемедицина, посочват Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Същите правила важат за пристигащи от Хонконг и Макао.

От четвъртък всички пристигащи във Франция от Китай са длъжни да представят отрицателен Пи Си Ар или антигенен тест отпреди най-много две денонощия.

Италия и Испания също изискват тест за коронавируса за пътниците от Китай.

Отрицателен тест се изисква преди влизане в Австралия, която се мотивира с „недостиг на пълни данни“ от Пекин за инфекциозната вълна в Китай. Тестът е задължителен за всички пътници, идващи от Китай, включително от Хонконг и Макао.

Канада изисква тест, направен максимум два дни преди отпътуването от Китай.

От четвъртък всички, пътуващи с полет до британско летище, трябва да представят отрицателен тест, преди да се качат в самолета в Китай. Британското правителство си запазва и възможността да тества „по избор“ пристигнали вече пътници, за да следи за поява на нови варианти.

Израел изисква тест за ковид от всички чужденци, идващи от Китай и отваря и център за скрийнинг за евентуална зараза за пътници от Китай, които искат да се подложат на такова изследване.

В края на 2022 г. Япония бе сред първите страни, въвели нови правила за влизащи от континентален Китай – задължително тестване при пристигането им. Лицата с положителен тест ще бъдат поставяни под карантина за седмица в определени за това обекти. Токио ще ограничи и полетите от Китай за страната.

Остров Тайван, смятан от Китай за част от територията му, също наложи задължителен скрининг на идващите от континентален Китай. Те се подлагат на тест чрез фарингеален тампон при пристигането.

Южна Корея също взе мерки, за да контролира пътниците, идващи от Китай. Те са длъжни да представят отрицателен тест преди и след пристигането си. Изискването за скрининг важи и за пристигащи от Хонконг и Макао.

От петък всички пътуващи за Гана от Китай ще бъдат задължени да представят отрицателен тест, извършен преди полета, и да се подложат на задължително изследване.

Индия също изисква при влизане на нейна територия отрицателен тест, извършен не по-рано от 72 часа преди заминаването от Китай и други азиатски страни.

Катар иска отрицателен PCR тест, направен по-малко от две денонощия преди полета от Китай. Заразените след пристигането в страната „трябва да се подложат на санитарна изолация“ според агенция „Кю Ен Ей“.

Мароко въведе най-строгата мярка: страната просто забрани на всички пътници от Китай да влизат на нейна територия „независимо от гражданството им“. Забраната влезе в сила във вторник до ново нареждане с цел да се избегне нова вълна от заразявания в Мароко и всичките й последици“, посочи Министерството на външните работи.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy