Китай се засегна сериозно заради сваления от САЩ балон за наблюдение

Китай смята, че САЩ „сериозно са засегнали и развалили“ отношенията между двете страни със свалянето с ракета на прелитащия над американска територия балон, предаде Франс прес.

„Действията на САЩ сериозно засегнаха и навредиха на усилията и напредъка на двете страни в стабилизирането на китайско-американските отношения след срещата на президентите Джо Байдън и Си Цзинпин в Бали през ноември“, заяви в комюнике заместник-министърът на външните работи на Китай Се Фън.

Същевременно САЩ заявиха, че издирват останки от предполагаемия китайски балон за наблюдение, който свалиха в събота – драматична шпионска сага, която допълнително обтегна американско-китайските отношения, предаде Ройтерс.

Военноморските сили на САЩ работят по изваждането на балона и полезния му товар, а бреговата охрана гарантира сигурността на операцията, заяви генерал Глен Ванхърк, командир на Северноамериканското военновъздушно-космическо командване.

Ако балонът бъде изваден успешно, това би могло да даде на Съединените щати представа за шпионските възможности на Китай, въпреки че американски официални лица омаловажиха въздействието на балона върху националната сигурност.

В събота изтребител на американските военновъздушни сили свали балона край бреговете на Южна Каролина, седмица след като той за първи път навлезе във въздушното пространство на САЩ близо до Аляска.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy