Китай съобщи за първи смъртни случаи от Covid след отпускането на мерките

Китай официално съобщи  за първи случаи на починали пациенти с Covid откакто правителството започна да отменя строгите антивирусни ограничения по-рано този месец, подхранвайки безпокойство, че това може да е началото на мрачна тенденция в период, когато вирусът върлува в страната, предаде Ройтерс.

Двата смъртни случая, за които беше съобщено днес, бяха първите, регистрирани от националната здравна комисия от 3 декември насам. това стана броени дни преди Пекин да оповести, че отменя ограниченията, които в продължение на три години до голяма степен удължаха вируса под контрол, но миналия месец провокираха масови протести.

В събота журналист на Ройтерс видя в Пекин катафалки с мъртви, движещи се по пътя към крематориум за жертви на Covid-19, както и около 20 пълни жълти чували за трупове на пода в дом за траурни обреди в съседство. Ройтерс не успя да потвърди веднага, че става дума за починали от Covid.

Официално Китай е регистрирал само 5 237 смъртни случаи, свързани с Covid, по време на пандемията, включително последните два. Това е нищожен брой на фона на 1,4-милиардното население и е много нисък показател по световните стандарти.

Националната здравна комисия съобщи за 1995 симптомни случаи на ковид за 18 декември, при 2097 ден по-рано. Миналата седмица Китай спря отчитането на безсимптомните случаи като посочи, че има спад в задължителното тестване след отпадането на свързаните с ковид ограничения. Успоредно с това нарастват и съмненията дали властите са в състояние да регистрират своевременно влошаваща се с бързи темпове ситуация.

Служители в повече от 10 погребални домове в Пекин в събота казаха за Ройтерс, че работата им се е увеличила в сравнение с обичайното.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy