Китай успешно изстреля експерименталния спътник „Шъян-10-02“

Китай успешно изведе в орбита експерименталния спътник „Шъян-10-02“ (Shiyan-10-02), предаде ТАСС, позовавайки се на Китайската корпорация за аерокосмическа наука и технологии (CASC).

Сателитът е изстрелян в 12:43 часа пекинско време с ракета-носител „Чанчжън-3В“ от космодрума Сичан в югозападната провинция Съчуан. Това е 458-ото изстрелване от серията.

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/WUC5E5ZnczQ“ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture“ allowfullscreen></iframe>

Смята се, че това е последното извеждане на космически апарат в орбита за тази година. По данни на корпорацията през 2022 г. са осъществени 54 изстрелвания на разработени от нея носители. Всички те са били успешни. Като цяло Китай е изстрелял ракети повече от 60 пъти тази година, с което подобри собствения си рекорд от 2021 г.

Спътникът „Шъян-10-02“ по план трябва да бъде използван за тестване на нови технологии в орбита.

Китай активно развива националната си космическа програма, разработвайки метеорологични, телекомуникационни и навигационни спътници, както и технологии за изследване на Луната. Китайските експерти едновременно изпълняват проект за изследване на астероиди и Марс.

В орбита завърши изграждането на китайската космическата станция, която скоро трябва да заработи в нормален режим.

Миналата година Китай осъществи 55 космически изстрелвания, поставяйки национален рекорд. По този показател страната изпревари САЩ, заемайки първото място в света.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy