Клас „прослужено време“ влиза в минималната заплата

Ключова промяна, която засяга близо 500 000 българи на минимална заплата, гласуваха депутатите от социалната комисия във вторник. По предложение на Деница Сачева от ГЕРБ те приеха на второ четене поправки, с които понятието „минимална работна заплата“ в Кодекса на труда се заменя с „брутна минимална работна заплата“.

Това означава, че вместо да е основна заплата, най-ниското възнаграждение в страната вече ще включва някои допълнителния плащания като клас, транспорт, нощен труд и др. Така, по-възрастните служители с по-висок стаж ще получават по-малко увеличение при повишаването на минималната заплата, а хората с по-ниски допълнителни плащания – по-голямо. Така, ако брутната заплата се увеличи от 710 лв. на 850 лв., едни ще получат увеличение от 140 лв., а други могат да не вземат почти никакво увеличение.

Освен това текстът ще създаде огромни проблеми, свързани с правна неяснота покрай определянето на някои социални плащания, обясни финансовият министър Росица Велкова. Тя предлага най-ниското възнаграждение да се повиши от 710 лв. на 770 лв. от 1 юли догодина. Депутатите от БСП и „Продължаваме промяната“ внесоха текст за определяне на МРЗ като 50% от средната, което прави около 850 лв. от Нова година.

Текстът за „брутната“ заплата бе подкрепен от ГЕРБ и „Продължаваме промяната“, като част от депутатите очевидно не осъзнаваха какво точно гласуват. Срещу него се обявиха само депутатите от БСП.

„Това, което става вътре, е абсурд. По предложение на ГЕРБ и с подкрепата на „Продължаваме промяната“ и „Български възход“, увеличение на минималната работна заплата от 2023 г. няма да има“, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Тя обясни в какво се състои абсурдът на приетото предложение: „Първо – от 1-ви септември догодина Министерски съвет да определя минималната заплата за 2024 г. Вторият абсурд – вкараха в минималната заплата думата „брутна“ минимална заплата. Това означава, че много хора сега ще получат и по-малко от 710 лв.“, коментира Нинова пред медиите.

Лидерът на БСП обясни, че в минимална брутна заплата от 850 лв. влизат клас прослужено време, нощен труд, извънреден труд. „Всичко това досега се заплащаше над заплатата, а сега влиза вътре. ПП премахнаха клас прослужено време, сега да излязат и да го обяснят на хората“, изтъкна тя и определи това като безхаберие.

„Ние ги призовахме няколко пъти да оттеглят тези безумни предложения. Всичко, което направихме дотук, замина в канала“, заяви лидерът на левицата и допълни: „Те сега да носят отговорност и да се знае от българските граждани кой какво е направил. Не всички депутати ощетиха народа“, коментира Нинова и уточни: „Нашето предложение беше ясно, кристално и чисто – 50% от средната работна заплата става минимална. Другите доплащания са над това и предложението да влезе в сила от 1 януари 2023 г.“

Корнелия Нинова даде конкретен пример. „Означава, че в минималната заплата се включва клас прослужено време. Ако минималната заплата е 850 лв. и човек, който има повече прослужено време трябва да извади 250 лв. от тях (прослуженото време), реалната минимална заплата ще остане 600 лв., тоест по-ниска от сегашната“, каза тя.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy