Ключово кръстовище в София ще е в ремонт поне месец и половина

0

Едно от ключовите кръстовища в София – това между Околовръстния път и бул. „Цар Борис III“, ще е в ремонт поне месец и половината. То няма да се затваря напълно, но движението вече е ограничено, а тапите са налице.

Причината за частичното затваряне на кръстовището е продължаващият ремонт на линиите на трамвай 5. Очаква се проблемите с трафика заради обновяването на трасето да продължат и през лятото, когато ще се прави участъкът в кв. „Княжево“. Там релсите не са отделени в самостоятелно трасе и това ще доведе до затруднения и за шофьорите.
В следващите три седмици ще се ремонтира част от бул. „Цар Борис III“ в посока „Княжево“. След това ще се затвори част от кръстовището в посока центъра на града. В това време колите ще минават само в по една лента в посока.

Ремонтират и през лятото релсите на петицата

„Предстои изграждане на релсовия път и контактно-кабелната мрежа на кръстовищата на ул. „Овча купел“ и „Цар Борис III“ и на кръстовището на ул.“Пушкин“ и бул. „Цар Борис III“. След май месец ще започне работата по изграждане на трамвайния път в споделеното трасе в „Княжево“. Участъкът е изключително тежък и ще се използват летните месеци, за да не се затруднява допълнително трафика“, обясни зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов.

Още по темата:

Софийският трамвай 5 тръгва частично след 20 месеца ремонт

Той призова да се използват алтернативни маршрути, за да се избегне това кръстовище. Освен трафик от изток на запад и обратно, през него минават и колите, които влизат и излизат от София към и от Перник и Владая.

Към момента трамвайното трасе е изградено от Съдебната палата до „Бъкстон“. Неговото завършване се забави официално с три месеца. Затова на строителната компания ВДХ, която е изпълнител на обществена поръчка, беше наложена санкция от 10 на сто от стойността на ремонта, което за тази част прави около 1 млн. лв. Парите ще се удържат при плащането на последния транш от дължимото по договора.

В същото време от общината обявиха, че фирмата може да получи увеличение на парите по договора с до 15% или максимум 6 млн. лева. Причината е инфлацията и поскъпването на строителните материали. ВДХ е собственост на задържания наскоро по дело за принуда предприемач Велико Желев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy