Кметът на Перник напусна БСП

Кметът на Перник Станислав Владимиров напусна БСП. Повод за решението му е станалото на конгреса на партията, когато по предложение на близки до ръководството бяха изключени 14 вътрешнопартийни опозиционери.

Оставката му вече е депозирана в местната структура на партията, обясни той пред Mediapool.

Той обясни, че решението му не взето емоционално, а е обмисляно дълго. Владимиров напусна Националния съвет преди няколко месеца, като тогава обясни пред БНТ, че го е направил, „защото този орган отдавна не функционира – на подпис се отстраняват неудобните, а в редките случаи, когато се събира, то е, за да спасява Корнелия Нинова“.

Според Владимиров БСП вече не е партия, в която съмишленици да могат да обсъждат позиции и политики, дори да са на различни мнения. Владимиров подчерта, че този процес продължава от няколко години насам.

„Това не е моята партия“, каза той пред БНР.

Владимиров е в обтегнати отношения с лидера на БСП от няколко години. В резултат на това партията се разграничи от него, а той нарече Нинова „злобна жена“, а през 2021 година обяви, че ще търси от нея лична отговорност за слабите изборни резултати и я обвини в „идейна безпътица и организационна катастрофа“.

Очаква се по-късно в понеделник решението си да напуснат БСП да обявят областният лидер в Перник Валентин Петков и общинският председател Стефан Кръстев. По неофициална информация с тях от партията ще си тръгнат и редови членове.

По неофициална информация младежкото обединение, чийто бивш лидер е изключеният по време на конгреса Мартин Жлябинков, също ще напусне БСП.

На пленума на БСП в събота се стигна до сериозно напрежение. Противниците на Нинова настояваха в дневния ред да се включи точка за отстраняването ѝ, но това не се случи. Те обвиниха ръководството в манипулация на броя на делегатите, както и в това, че има списък със забрана за влизане в залата. Стигна се до викове и опозиционери дори излязоха на трибуната.

Всичко това стана повод по предложение на Таско Ерменков част от противниците на Нинова да бъдат изключени от партията с формалния мотив, че с поведението си са нарушили „доброто име на партията“, не работят за организационно-политическото единство на формацията и не изпълняват решенията на партийните органи.

Изключени от партията бяха Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, евродепутатът Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева и Мартин Жлябинков. Конгресът потвърди и изключването на Кирил Добрев.  

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy