Кметът на Пловдив иска още пари за стадиона на „Ботев“

Кметът на Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ) обяви, че ще поиска още средства за цялостното довършване на стадиона на местния футболен отбор „Ботев“. Намерението му беше публикувано в профила му във Фейсбук. В него не се споменава нито сума, нито източник на средствата. Единствено, че предложението, каквото и да е то, ще бъде внесено за обсъждане на предстоящото на 9 февруари заседание на местния общински съвет.

Тези няколко кратки изречения на Димитров са върха на айсберга на история, която се точи от години. Последните дни обаче около стадион „Христо Ботев“ ври и кипи. Фенове заявиха, че стадионът се строи некачествено, искат се пари за неизвършени дейности или се надписват такива, а общината не дава информация какви суми са изхрачени и за какво. Запалянковците заплашват с протести, снеха доверието си от кмета и неговия екип, пишат писма до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който неколкократно обеща завършването на новите стадиони на двата основни пловдивски клуба – „Ботев“ и „Локомотив“.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FZdravkoDimitrovZiko%2Fposts%2Fpfbid02h19YtMkhVSDseU7fdhDjhsdQiAzvSGqN3WNw6yzkiTBRPDco55G6QrqBRdkyUDKdl&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“247″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев, който отговаряше за строежа на стадион „Христо Ботев“ (известен като Колежа), обяви пред Mediapool, че твърденията за надписани суми и плащания за неща, които не са направени, не са верни. Освен това се е отказал вече да движи проекта. Причината е, че постоянно получавал заплахи, включително и за физическа саморазправа, от феновете, които го обвиняват, че саботира довършването на стадиона. „Затова съм подал жалби до съответните органи“, коментира Райчев, който заяви, че не може вече да отговаря на въпроси за бъдещето на проекта.

 

 

Междувременно и феновете на „Локомотив“ поискаха среща с общинското ръководство, за да попитат какво се случва със стадиона на техния клуб.

Строеж с история

Стадионът на Ботев се изгражда наново от 2014 г. Тогава клубът се финансираше от КТБ и нейния собственик Цветан Василев. С фалита на КТБ и този проект замря. Докато през 2019 г. тогавашният премиер Бойко Борисов обеща държавни пари за стадион „Христо Ботев“ (а след протести на феновете на „Локомотив“ и за „Лаута“). До момента са осигурени 25 млн. лева от държавния бюджет за „Христо Ботев“, а общината тегли и заем, от който за този стадион бяха отделени 12 млн. лева. От тях 1 млн. лева са за седалки, а останалите за строителството. Двете дейности се правят по различни договори на общината.

Строителството обаче ще излезе далеч по-скъпо от наличната сума. По договор със строителя ПИМК стадионът трябва да струва над 52 млн. лева с ДДС. Тъй като общината няма тази сума, проектът е разделен на два етапа. Първият включва конструктивно довършване на стадиона, поставяне на козирка на една от трибуните и конструкция, но без покритие на друга. Не е включено завършването на фасадата на стадиона. Цялостно козирката трябва да бъде завършена на втория етап. Целта на разделянето на фази е стадионът все пак да бъде сертифициран и да работи.

Според собственика на ПИМК Илиян Филипов, цитиран от „Под тепето“, първият етап трябвало да струва около 25 млн. лева. Наложили се обаче промени, поискани от феновете, и заради тях сумата стигнала 45.6 млн. лева. До момента от тази сума са осигурени 36 млн. лева.

Досега кметът Здравко Димитров обявяваше, че ще иска пари от държавата за довършването на стадиона. В сряда заяви, че ще предложи решение на общинския съвет за неясно каква сума. Сметките показват, че тя трябва да е поне 9 млн. лева. Как ще се осигури при липса на общински бюджет за 2023 г. не е ясно.

Освен това договорът с ПИМК може да поскъпне отново и заради възможността строителните контракти да се индексират заради инфлацията. Разчети за това към момента не са оповестявани публично.

Недоволство

Феновете на „Ботев“ са недоволни, тъй като общината не дава подробна информация колко пари са изхарчени за стадиона на клуба до момента, за какво са отишли и защо не стигат средствата за цялостното завършване на съоръжението. Припомнят, че при гласуването на заема за довършване на стадионите на „Ботев“ и „Локомотив“ кметът е обяснил на общинския съвет, че средствата за „Колежа“ ще отидат за цялостно изграждане на козирката, а не за етапа, в който тя е готова частично. Към момента се оказва, че това не е вярно и парите дори няма да стигнат за изграждането на стадиона на етапа, включващ покритие само на централната трибуна.

Според запалянковците стадионът се прави некачествено. Имало бетонирани дървени греди и дори кен от бира, оголени армировки и „некачествено вибриран бетон, неправилно наредена зидария, некачествени заварки на парапети, неправилен монтаж“. „Скандален е и фактът, че стъпалата се оказват не само некачествено изпълнени, но и с различна височина. Проблеми има и с хидроизолацията, което е предизвикало течове“, заявиха организациите на феновете. Те разпространиха и кадри от качеството на строителството.

Според тях също така, че са надписани дейности и материали, а цените на някои материали са доста по-скъпи от тези, които се използват при строителството на стадиона на „Локомотив“.

„Това не е истина и няма как да се случи“, коментира пред Mediapool зам.-кметът по строителството на Пловдив Пламен Райчев. Той добави, че качеството на строителството, както и заявките за плащания, се следят от избрания надзор, от инвеститорския контрол на общината и чак тогава се подписват от него. Райчев също обясни, че промените по проекта са довели до увеличаване на стойността на договора с ПИМК. Тя към момента не е коригирана официално, показват документите по обществената поръчка.

Илиян Филипов пък обяви, че ще съди феновете за тези твърдения, които също обяви за неверни.

По неофициална информация до момента по този договор са приети дейности на стойност 22.5 млн. лева и е задържана гаранция от 2.5 млн. лева, която трябва да покрие евентуални проблеми при строителството. Контрактът е до края на септември 2023 г.

И още договори

Договорът с ПИМК не е единственият покрай строежа на стадион „Христо Ботев“. Общината е сключила и още няколко контракта, които включват подмяната на тревното покритие и изграждане на поливна система, изграждане на трафопост, препроектиране. Най-голям е договорът за доставка и монтаж на седалки. Той е за близо 3.16 млн. лева и е с фирмата „Спортлаб“.

Според организациите на феновете изпълнителят по тази поръчка е поискал и получил плащане за над 900 000 лева без ДДС за монтажа на седалките на стадиона, „а както всички знаем, към момента не е монтирана нито една“. Според феновете и по този договор липсва яснота за разходите и извършените дейности.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy