Кметът на Поморие иска преразглеждане на концесията на летището в Бургас

Кметът на община Поморие Иван Алексиев стартира процедура по преразглеждане на концесията с оператора на летището в Бургас – „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“.
Решението му е обусловено от факта, че до момента не са предприети никакви стъпки към откриване на нови въздушни маршрути от и до летището в Бургас и не се полагат достатъчно усилия за привличане на нови авиокомпании, които да оперират в областта. Това съобщиха от пресцентъра на община Поморие.
Въпросът е бил поставен преди два дни по време на среща между кметовете на Бургас и Поморие с главния изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ Франк Кванте и директора на бургаското летище Георги Чипилски.
„Ще съгласувам решението си с представителите на туристическия бранш в общината. Имаме подкрепата на Бургаската регионална туристическа камара, но първо искам да чуя мнението на местните хора. Обмислям да стартираме подписка за прекратяване на концесията, защото не е нормално ние като община да влагаме и заедно с бранша да работим активно за удължаване на сезона, а да не получаваме никакво съдействие от отсрещната страна“, коментира Алексиев.
Той се аргументира и с факта, че в обхват от 80 километра работят две летища – едно във Варна и друго Бургас, които макар да се стопанисват от един оператор (концесионер), реално са конкурентни.
Наличните диаграми показват, че съпоставено с местния аеропорт, варненското летище изпълнява почти наполовина по-малко летни пътнически полети, което налага то да бъде компенсирано и през зимата. По този начин се ощетява Бургаският регион, където се концентрират основно товарните превози, неносещи никаква добавена стойност за местната общност, работеща в сферата на туризма, коментира Алексиев.
„Планирам да организирам и среща с колегите си – кметовете на южното Черноморие, защото всички ние сме пряко засегнати от това пренебрежително отношение. От години южните морски общини подкрепяме „Фрапорт“, инвестирайки в специален фонд със средства от бюджетите си. Целта на фонда бе да се стимулират полетите през зимата и преди летния сезон, но до момента аз не виждам тези средства да са оползотворени в правилната насока“, добави още кметът на община Поморие.
От „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ заявиха, че на този етап не биха желали да коментират решението на Алексиев, предава БТА.
„Фрапорт“ спечели концесията на двете морски български летища по времето на тройната коалиция и през ноември 2006 г. пое управлението им. Концесията беше за срок от 35 години срещу обещание за инвестиции в размер на 403 млн. евро. Те трябваше да бъдат вложени в изграждането на нови пътнически терминали, разширяването на самолетните стоянки и доставка на оборудване.
През септември 2022 г. служебното правителство на Гълъб Донев удължи концесията им с още 5 години – до 2046 г. Това стана след искане на концесионера като компенсация за коронавируса и войната в Украйна.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy