Коалиция за климата: Властта представя енергийни мечти от миналото за визия на бъдещето

Остарелите и популистки идеи за бъдещето на енергийния сектор, представени от служебното правителство, са невъзможни, обричат страната на изолация и противоречат на националния интерес, смятат от Коалиция за климата – България. Организацията излезе в четвъртък с позиция за одобрената преди ден от Министерския съвет енергийна стратегия на страната до 2053 г., чието представяне в парламента предстои. Мнозинството партии вече хареса предложенията, макар според енергийните експерти те са да предизборен популизъм с неизпълними обещания.

От Коалиция за климата – България отбелязват, че само бързата декарбонизация ще запази водещите позиции на България в енергетиката на Балканите, а ако няма реформи във въглищната индустрия и тя продължи да си работи, както в момента, отрасълът ще последва съдбата на металургичния комбинат „Кремиковци“ и тогава наистина ще има драстични съкращения.

Според енергийните експерти на организацията служебният кабинет и част от партиите играят опасна политическа игра, която не стъпва на никакви икономически аргументи, но „заключват страната в добре установените корупционни модели в енергетиката и я обричат на сигурна международна изолация“.

„Временната власт представя мечти от миналото като визия за бъдещето с колосални, скъпи и неприродосъобразни проекти“, посочва се в позицията на коалицията.

Становището й е, че е несериозно депутатите да вземат решение, което предполага страната да получава европейски средства, но да се откаже от ангажиментите си.

„Единствената печеливша посока за българската икономика е високата амбиция за декарбонизация. Това е единствената възможност за страната да запази водещите си позиции в енергийната система на Балканите, особено с амбициозните планове за развитие на ВЕИ мощности в съседни държави като Гърция, Румъния и Северна Македония“, заявяват природозащитниците.

Те смятат, че истинската заплаха за работните места в България е изменението на климата и декарбонизацията е едновременно източник на нови работни места с перспектива, по-здравословна околна среда, устойчива децентрализирана система и енергийна независимост за хората.

„Възможностите за постигането на целта за 40% декарбонизация съществуват и в момента. Някои въглищни мощности могат да бъдат поставени в сезонен резерв, за да се предотвратят евентуални рискове за системата. Само през 2022 г. в мрежата са добавени над 200 мегавата фотоволтаична мощност, като се очакват над 500 мегавата за 2023 г., без да се броят значими мощности за собствено ползване от индустрията“, цитират се на Агенцията за устойчиво енергийно развитие в позицията на коалицията. Според нея такава тенденция се очаква и при бита, подкрепена и с публични средства. „Добро управление на мрежата, включително елементи от умна мрежа, създаване на условия за съхранение на електрическа енергия в батерии, ПАВЕЦ, зелен водород и най-вече децентрализация – както от страна на домакинствата, така и от бизнеса, са все възможности с нереализиран потенциал в България“, отбелязва организацията.

Без реформи сега икономическото състояние на въглищната енергетика ще се влоши рязко след 2025 г. с отпадането на държавните субсидии, които практически държат сектора жив, и бъдещите цени на квотите за парникови емисии (над 90 евро/тон). До края на това десетилетие ще изтекат и възможностите за използване на средствата, предвидени в Механизма за справедлив преход, Модернизационния и Декарбонизационния фонд на ЕС“, предупреждава още Коалиция за климата.

Тя припомня, че в следващите пет години България може да получи над 60 милиарда лева, от които 15 милиарда лева са само за декарбонизация. „Тези средства ще помогнат за ускорено внедряване на нови технологии и ще дадат социални гаранции на заетите във въглищния сектор. България не може да си позволи да пропусне тази възможност в името на краткосрочните печалби от една замърсяваща индустрия в примката на олигархични интереси“, завършва становището на организацията.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy