Кой е Кевин Маккарти – новият шеф на Конгреса на САЩ

Петдесет и седем годишният Кевин Маккарти зае престижния пост на председател на Камарата на представителите на американския Конгрес – третият по важност пост в САЩ.

Маккарти е амбициозен политик, който се стремеше към този развой на кариерата си от години, но трябваше да преглътне 14 поражения за няколко дни, преди да бъде избран на 15-ия опит тази нощ, предаде Франс прес.

Маккарти е роден през 1965 г. в Бейкърсфийлд, републикански бастион в бастиона на демократите Калифорния. Той е син на пожарникар и на домакиня. Родителите му са демократи.

Маккарти не пропуска да изтъкне работническия си произход и обещава да защитава американската мечта за онези, които работят здраво. На 21 години той открива малък бизнес за сандвичи и се сблъсква с бюрокрацията в страната.

После бързо подновява университетското си обучение и става парламентарен асистент, а после и местен народен избраник, преди да влезе в Камарата на представителите през 2006 г.

Маккарти е специалист в изкуството за набиране на средства за партията. От 2014 г. той ръководи републиканската група в долната камара на Конгреса.

През 2015 г. Маккарти бе привърженик на Доналд Тръмп по време на първичните избори на републиканците. След президентския вот през 2020 г. Маккарти първоначално подкрепи „кръстоносния поход“ на милиардера срещу изборните резултати, но бе потресен от атаката на привърженици на Тръмп срещу Конгреса на 6 януари 2021 г. и заяви, че Тръмп носи отговорност в тези прояви на насилие.

Седмица по-късно обаче той бе заснет широко усмихнат до милиардера в позлатените салони на Мар а Лаго, имението във Флорида на Тръмп. За да оправдае този обрат в позицията си, той заяви тогава: „Днес президентът Тръмп се ангажира да помогне за избора на републиканците в Камарата и Сената през 2022 г.“. Той изтъкна, че консервативното движение е единно.

Маккарти дори се сближи с привържениците на Тръмп в Конгреса, сред които и упорития Джим Джордан. Но това не направи избора му за председател на Камарата по-лесен. Редица привърженици на Тръмп не бяха убедени в позициите на Маккарти и упорстваха да му се противопоставят дори и когато самият Тръмп ги прикани да „гласуват за Кевин“.

Привърженици на Тръмп обвиняваха Маккарти, че „се е продавал на всеки в продължение на десетилетия“. Накрая след отстъпки Маккарти бе избран и това бе реванш за поражението му при предишния му опит през 2015 г.

Начело на парламентарната група на републиканците в Камарата Маккарти първоначално заемаше класическа републиканска позиция, насочена върху защитата на пазара и индивидуалния успех. Постепенно той напълно възприе плъзгането надясно на партията по въпросите за имиграцията, престъпността или правата на трансджендърите.

През 2015 г. гаф му коства председателския пост на Камарата. По време на интервю той се похвали, че разследващата комисия за атентата срещу американското посолство в Либия е подкопала шансовете на бившия държавен секретар Хилари Клинтън по време на кандидат президентската кампания. Тези думи бяха възприети тогава като признание, че драмата с атентата е била използвана за политически цели.

В Камарата Маккарти ще бъде запомнен и с осемчасовата си реч миналата година, която произнесе само, за да забави гласуването на мащабния план за инвестиции в инфраструктурата на страната, прокарван от президента Джо Байдън.

Тези дни Маккарти припомни този епизод и омаловажи мелодрамата, която бе наблюдавана в Конгреса тази седмица – едно невиждано нещо от 1859 г.

„Държа рекорда за най-дългата реч, произнесена в пленарната зала. Няма проблем ако счупя и рекорда за най-много турове за избирането ми за председател на Камарата на представителите“. Все пак вторият рекорд му убягна – той е 44 тура, а Маккарти се справи на 15-ия тур.

По БТА

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy