Кой разнася държавното мляко?

Кой разнася киселото мляко на държавната компания „Ел Би Булгарикум“? От публикация на фирмения сайт се разбира, че това е новият му директор Николай Маринов. В началото на декември 2022 г. той поема ръководството на единственото държавно предприятие в млечния сектор.

Изпълнителният директор Николай Маринов разнася мляко по магазините Сн. „Ел Би Булгарикум“

Вече втори месец Маринов не се спира да лансира различни проекти, но „гвоздеят“ е новата стратегия за развитието на държавната фирма – „По-близо до хората“, която предвижда отваряне на още фирмени магазини в София и областните градове.

Началото на кампанията е дадено от Маринов, който сменя директорския кабинет с буса. Запознава се с работата на шофьорите, снабдителите и продавачите. Разговаря с хората в магазините. Всичко това е разказано от пиара му и богато илюстрирано със снимки от „работата за един ден“ на Маринов. „Вие сте първият изпълнителен директор, който идва на място в магазина“, прехласва се продавачка, сменила няколко изпълнителни директори през последните години.

Стабилна компания, заложена в ББР

Пазарът на млечни продукти в България е малък и силно конкурентен. Около 240 са млекопреработващите фирми у нас по данни на агростатистиката. „Ел Би Булгарикум“ е единствената държавна. Тя е правоприемник на създаденото по времето на социализма държавно стопанско обединение – ДCO „Mлeчнa пpoмишлeнocт“.

Днес не е мастодонт на българския пазар, а през последните години оборотът й плавно намалява. За 2021 г. заема 20-та позиция в класацията на „Капитал 100“ с приходи от близо 21.6 млн. лв., което е спад от 9 на сто спрямо година по-рано. Над половината от тях идват от лиценза, който държи за известната българска закваска – лактобацилус булгарикус (Lactobacillus bulgaricus).

За 9-месечието на 2022 г. приходите от лицензионната дейност на компанията възлизат на над 7.7 млн. лв. Това е таксата, която компаниите, които имат договор с „Ел Би Булгарикум“, плащат върху размера на произведената и дистрибутирана от тях продукция. На японския пазар продуктите се произвеждат от Meiji, а на финландския от Valio. Освен това „Ел Би Булгарикум“ продава още на пазарите в Сингапур, Тайланд и Пакистан под марките „LB logo“ и „Bulgaria Yogurt“.

Общо приходите на „Ел Би Булгарикум“ за деветмесечието на 2022 г. възлизат на 18.4 млн. лв. Това е ръст от 14% спрямо година по-рано. Той се дължи на увеличените продажби на свежи и трайни продукти, според публикувания финансов отчет на дружеството.

„Ел Би Булгарикум“ разполага с две производствени бази. Тази във Видин произвежда сирене, кашкавал, пресни и кисели млека, млечнокисели бактерии. Дейността на предприятието в София е ориентирана към производството на закваски за млечни и пробиотични продукти и функционални храни. Работата му е свързана с дейността на развойния център, който също е в столицата. Разполага и със собствена акредитирана лаборатория за изпитване на храни.

Около 120 души работят в „Ел Би Булгарикум“, а средната работна заплата бруто възлиза на около 2350 лв.

Макар през последните години да губи позиции на българския пазар, финансовото състояние на компанията изглежда стабилно, според отчета му. Работи на печалба, по банкови сметки държи 22 млн. лв., рентабилно е. Единственото притеснително е растящото през годините вземане от един клиент, който към септември 2022 г. възлиза вече на 2.4 милиона лева. Името на въпросната фирма е търговска тайна.

„Ел Би Булгарикум“ е част от активите на холдинговата структура – Държавна консолидационна компания (ДКК), която е под шапката на Министерството на икономиката. През 2017 г. „Ел Би Булгарикум“ даде заем от 9.2 млн. лв. на ДКК, който е напълно погасен през юли 2022 г. заедно с натрупаната лихва, става ясно от финансовия отчет.

Като дамоклев меч обаче над „Ел Би Булгарикум“ стои вписването на предприятието като първи по ред залог в полза на Българска банка за развитие (ББР). Причината е отпуснат кредит от държавната банка на ДКК в размер общо по главницата на над 172. 6 млн. лв. Последната промяна по този заем е направена през април 2020 г. от тогавашния шеф на ДКК Ясен Спасов, който беше сменен след като Кирил Петков стана служебен министър на икономиката през 2021 г.

Заради този кредит на ДКК, по който са заложени „Ел Би Булгарикум“ и НИТИ Казанлък, преди години имаше спекулации, че се готви тайна приватизация на държавното млечно предприятие. „Ел Би Булгарикум“ е в забранителния списък за продажба на държавни активи и до момента това не се е случило.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посети двете производствени бази на предприятието, докато беше вицепремиер и министър на икономиката Сн. Министерство на икономиката

Новият директорски борд

В последно време публично не е известно някой да има апетит към държавната фирма. Но е важно кой и как управлява компанията, която държи лиценза за „лактобацилус булгарикус“. Заради политическите турбуленции през последните две години, шефовете на държавните фирми се сменят според силните на деня. „Ел Би Булгарикум“ не прави изключение.

През 2022 г. са правени четири пъти промени в съвета на директорите. От трима членове служебното правителство на Гълъб Донев увеличава броя им на петима. От публичните документи не става ясно каква е причината за това.

Последният директорски борд е назначен в началото на декември 2022 г. след проведен конкурс и по този начин формално законът е спазен. Нито един от тях обаче не е специалист по млечни продукти. От публичната информация за тях може да се предположи с голяма доза на вероятност, че става въпрос за уреждане на партийни кадри, основно от крилото в БСП, което е срещу лидера Корнелия Нинова. Някои от новоназначените са работили активно за преизбирането на президента Румен Радев през 2022 г.

Николай Маринов (в дясно) агитира за преизбирането на президента Румен Радев Сн. Фейсбук

Новият изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум“ и член на съвета на директорите е Николай Боянов Маринов. На 19 години той влиза в редиците на БСП, а от 2005 г. участва активно в предизборните кампании на левицата, както и в президентската на Румен Радев за втори мандат, става ясно от негови публикации на страницата му във „Фейсбук“.

Маринов неизменно е в листите на БСП от парламентарни избори през 2009 г. досега, при това непрекъснато се издига. Неизменно е в листата на 24-ти многомандатен район София. На последните парламентарни избори през 2022 г. е на 3-та позиция. Листата се води от Георги Свиленски, който е от крилото на Нинова.

През 2015 г. Николай Маринов е бил и кандидат за районен кмет на левицата в столичния район „Средец“, но остава трети в надпреварата и не стига до балотаж.

Биографията на 38-годишния социалист е на типичния номенклатурчик, за когото партията майка винаги намира място в държавната администрация. Професионалният му път започва като експерт и съветник в парламентарните комисии по европейските въпроси и по труда и социалната политика в периода 2008 – 2011 г. Преминава през експерт в Държавен фонд „Земеделие“ и началник на отдел в Българска банка за развитие. Бил е още външен експерт към Столичния общински съвет, управител на „Правец Болкан Ризортс“ ЕООД и председател на Управителния съвет на сдружение „Историческа пробуда“.

Новият изпълнителен директор подкара буса, за да е по-близо до хората Сн.“ЕлБи Булгарикум“

Николай Маринов е завършил „Международни отношения“ в Университета за национално и световно стопанство в София. Магистър е по политически мениджмънт на Софийския университет „Св. Климент Охридски „, има магистратура по бизнес администрация от Нов български университет.

Земеделец е новият председател на 5-членния директорски борд на „Ел Би Булргарикум“. Това е Невена Антонова Петрова. Фермерката обаче няма нищо общо с млякото. Тя е специалист в производството на етерични масла и лечебни растения. Собственик и управител е на фирма „Ле Жарден де Вени“. Компанията с капитал от 100 лв. е регистрирана в село Бокиловци, община Берковица, област Монтана. През 2014 г. за модернизирането на стопанството й е одобрена субсидия от 112 858 лв. от МИГ Берковица – Годеч. Арендатор е на около стотина декара земя.

Проверка в Търговския регистър показва, че Петрова е управител и на фирма „Лили Фам“ с капитал 10 000 лв., която се занимава още в търговия с хранителни продукти, управление на заведения за бързо хранене, ресторанти и барове, туристически услуги. Това може и да е проблем за нея, тъй като не е ясно доколко има конфликт на интереси и дали той е деклариран.

Без изненада, Невена Петрова също е сред кандидат-депутатите на БСП – на парламентарните избори през 2021 г. е в листата на левицата за област Монтана. Твърди се, че е близка до бившия лидер на европейските социалисти Сергей Станишев, който наскоро обяви, че ще работи за махането на Нинова от лидерския пост в БСП.

Видно от Търговския регистър, Петрова е управител и съдружник в още няколко фирми. Тя е съдружник в регистрираната в столицата фирма „Флор де Лукс“, която се занимава с търговия и производство на подови настилки и управление на проекти. Едноличен собственик е и на компанията „Модерно семейство“ с 2 лв. капитал, която се занимава с работа с деца, посредничество при наемане на персонал за домакинството, управление на детски центрове и градини, обучителна и педагогическа дейност. Управител е и на „Квалитет-МП“, която се занимава със строителна и издателска дейност.

Друг социалист в ръководството на „Ел Би Булгарикум“ е Гергана Асенова Карааланова. Тя е била е в политическия кабинет на премиера Сергей Станишев през 2008 г. като експерт.

Карааланова е експерт в железопътното строителство, а не в млякото. Тя е в ръководството на Българска асоциация на консултантските фирми по железопътно строителство, а преди да влезе в ръководството на държавната млечна компания, е управител на „Тинса“ ЕООД, според Търговския регистър. Дружеството е дъщерна компания на „ИнфраКеър“, което се занимава с оценяване на съответствието и проверката на подсистемите в железопътния транспорт. Прави и оценка на риска, безопасността и сигурността в транспорта, както и одит и сертификация на системи за управление. Компанията е част от обединения, която е печелила поръчки изпълнявани от еврофондовете и работи с Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Годишната заплата на Карааланова в „Тинса“ е била 65 000 лева.

Друг член на Съвета на директорите на „Ел Би Булгарикум“ е Владимир Стоянов Русев. Той е бил депутат в 45-тото и 46-тото Народно събрание от партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“. По образование е икономист и се е занимавал с недвижими имоти, транспортни услуги и бутилиране на вина. Бил е управител и собственик във фирмите „Йот ги вал България“ (спедиция и транспортни услуги), „РДК България“ (бутилиране на вина), „Видиттера“ (недвижими имоти). След като е избран за депутат, напуска фирмите, показва справка в Търговския регистър.

Русев е бил председател на Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни продукти в България. Преди да влезе в парламента, „винаги се е опитвал да помага за развитието на Сливен и региона – дали като води евентуални инвеститори или представяйки родното си място като прекрасно за развитие на бизнес в сферата на пчеларството, млекопреработката и др.“, пише местното издание slivenpost.bg.

Петият член на директорския борд на „Ел Би Булгарикум“ е Чанко Недков Дучев. Той е едноличен собственик на „Алтея Фарма“, която се занимава с търговия с лекарства, както и на ЕТ „Хедж Чанко Дучев“. В далечната 2001 г. Дучев е бил 17-ти в листата на ОДС за Бургас.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy