„Колежът“ не е безопасен за мача между България и Унгария

Мачът между България и Унгария не може да се играе на стадиона на пловдивския „Ботев“, известен като „Колежа“. Това предупреждава в писмо до новия кмет на града Костадин Димитров строителят на съоръжението Илиян Филипов, собственик на компанията PIMK.

Филипов използва фейсбук страницата на своето дружество, за да публикува официалното писмо, в което се казва, че в периода 13.11 – 20.11.2023 г. провеждането на футболни срещи е непрепоръчително заради монтажни дейности на тежки елементи от козирката. Допълва се, че не може да се гарантира безопасността на строителната площадка и прилежащата външна инфраструктура.

Ако все пак монтирането на козирката се отложи, това пък ще доведе до забавяне на изпълнението на договора на компанията за довършването на строежа на стадиона.

В писмото се казва още, че стадион „Христо Ботев“ не отговаря все още на изискванията на УЕФА заради осветлението. Поради тази причина до момента там е игран само един приятелски мач на националния отбор.

„С опасност за обществения ред“

В понеделник Българският футболен съюз направи безпрецедентна промяна за последното домакинство на националния отбор в квалификациите за Европейското първенство през 2024 г.

Без наказание и напълно доброволно мачът бе преместен от София в Пловдив, при това без публика. По програма той трябваше да се проведе в София, където фенове от цялата страна щяха да протестират срещу 18-годишното управление на Борислав Михайлов и приближените му.

От БФС се оправдаваха с официално писмо от УЕФА, с което се препоръчва мачът да бъде преместен на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив при закрити врата. Това решение е взето заради високата оценка на риска и сериозна опасност за обществения ред поради готвения протест.

От Унгарската футболна федерация обаче заявиха, че решението е на БФС, които са поискали промяната от УЕФА.

Около стадиона

Това решение предизвика ответната обществена реакция. Футболните запалянковци обаче няма да се откажат да изразят недоволството си срещу управлението на БФС. Техният протест се мести от трибуните в София в пространството около „Колежа“ в Пловдив.

Унгарските ултраси, които бяха закупили повече от 2000 билета за сблъсъка в София, изразиха съпричастност с каузата на българските привърженици и осъдиха действията на БФС.

Съдът ще реши

Специалистът по спортно право Георги Градев е обжалвал решението на БФС пред спортния арбитраж в Лозана във вторник. Арбитражът е дал време на БФС, УЕФА и Унгарската футболна федерация да изпратят своите становища по темата до 16:00 часа в четвъртък.

Вероятно официалното решение ще има в началото на следващата седмица, като ключова ще бъде унгарската позиция.

Футболът за феновете

В четвъртък сутрин Димитър Бербатов, който е и основен кандидат за бъдещ президент на футболния съюз, коментира темата в ефира на бТВ. Той заяви, че ситуацията е много сериозна и е такава заради ръководителите на българския футбол.

„С техните методи искат да откраднат футбола от феновете. Хората се обединяват срещу тях, което много ме радва. Аз подкрепям протестите стига те да са мирни“, каза бившият нападател на Манчестър Юнайтед и Тотнъм.

Бербатов за пореден път припомни спорния конгрес от октомври 2021 г. и отправи критики към ръководството.

От БФС отговориха на нападателя с публикация във фейсбук.

Развръзката на казуса се очаква в близките дни, но е ясно, че феновете са готови на всичко, за да изразят своята позиция спрямо Борислав Михайлов. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy