Колко всъщност е годишната печалба на България от „Турски поток“

Преди ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов защити продължението на руския газопровод „Турски поток“ през България като дори го нарече „печатница за пари“. 

„100% наша собственост и в момента е печатница за пари за българските граждани. Всяка година в порядъка на 700-800 млн. лева влизат във вашите джобове, на всички българи“, каза той в петък. 

От писмен отговор на Министерството на енергетиката на депутатски въпрос от  Мартин Димитров от „Демократична България“ се вижда, че за 2022 година приходите от проекта са 375.88 млн. лева, но това не е чистата печалба и е далеч от споменатите от Борисов в петък 700-800 млн. лева. 

„Общите условно разпределени оперативни и финансови разходи за периода са на стойност 113.95 млн. лвеа. В тази сума, освен разходите за материали, външни услуги, разходи за персонал, социално осигуряване, финансови и други разходи на обща стойност 92.15 млн. лева, е включена и натурална амортизация на проекта за 2022 година на стойност 84.80 млн. лева. Оперативната печалба, реализирана от „Булгартрансгаз“ ЕАД от проекта за 2022 година е в размер на 261.93 млн. лева“, пише в отговора на Министерството на енергетиката, който е от края на април тази година.

В събота Борисов изказа нова теза по темата, но и тя се оказа неточна: „Аз се обръщам към всеки, който казва, че това не е добро за България. Считам, че да взимаш по 900 млн. такса всяка година е добро“.

По данни на държавния газов оператор от пускането му до края на август 2023 г. приходите от входния и изходния капацитет на „Балкански поток“ действително са общо близо 900 млн. лв., но тази сума не е за година. За същият период разходите за експлоатацията на трасето са около 320 млн. лв., като по-голямата част от тях са амортизация. 

С близо половината от тези приходи обаче „Булгартрансгаз“ погаси предсрочно част от заема, който строителят на трасето „Аркад“ осигури като част от офертата по поръчката за 474-километровия участък.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy