Колони от тирове и на граничният пункт „Кардам“

Седем километрова колона от тежкотоварни автомобили затруднява трафика от генералтошевското село Кардам до контролно-пропускателния пункт на границата с Румъния, сигнализираха шофьори.

„От около седмица трафикът е доста засилен, но днес вече е свръх“, каза Георги Събев, кмет на село Кардам пред БТА.

По думите му колоната, която започва при ГКПП „Кардам“, е с дължина около 7 километра и вече излиза извън пределите на селото в посока Генерал Тошево.

„Затрудняват изключително много жителите на Кардам. Не могат да си стигнат до къщите хората. Опасно е придвижването – едното платно е заето и отсреща като дойде камион, се чудиш къде да се прибереш“, допълни Събев.

„В момента полицията регулира движението в селото, но не знаем докога, а се очаква трафикът да е така поне до края на празниците. Шофьорите казват, че при Русе пунктът е също толкова натоварен. Някои бягат оттам и идват тук“, обясни кметът на Кардам.

По негови наблюдения тежкотоварните автомобили са предимно с украинска, молдовска и турска регистрация.

„На граничния пункт има някакъв капацитет. По сто камиона в едната посока, доколкото знам, пропускат на смяна. Двеста да са на 24 часа, но са наредени повече от 400 камиона сигурно, по мои сметки. Няма как да свърши опашката, а през това време идват и други автомобили. Надяваме се да понамалее трафикът, защото граничният пункт има едно платно за товарни автомобили. Колкото и хора да работят, няма как да проверяват по пет“, допълни Събев.

От години подобни струпвания водят до големи замърсявания, припомни кметът.

„Превръщаме се в сметище. В населеното място всеки си почиства пред къщичката, макар и да не са негови отпадъците, но ако тръгнете извън селото в посока граничния пункт, просто е сметище вече – тонове отпадъци … Чакайки, тези камиони генерират отпадъци. Като нямат къде да ги хвърлят – хвърлят ги в канавката“, коментира кметът.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy