Комисията за щурма на Капитолия, забавя публикуването на окончателния си доклад

Комисията, разследваща щурма на Капитолия, заяви, че ще забави поне с ден публикуването на окончателния си доклад. В него са изложени аргументи, че бившият президент Доналд Тръмп трябва да бъде обвинен в подстрекателство към метеж.

Очаква се докладът да бъде публикуван онлайн в четвъртък, като ще съдържа повече от 1000 страници. Той се основава на близо 1200 интервюта, правени  в продължение на 18 месеца, хиляди документи, както и на решенията на повече от 60 федерални и щатски съдилища.

В доклада са посочени 17 конкретни констатации, обсъждат са правните последици от действията на Тръмп и съмишлениците му. В доклада се посочват и законодателни препоръки, които да помогнат за предотвратяването на друга подобна атака. Това става ясно от публикуваното в понеделник резюме на доклада, отбелязват от Ройтерс.

„Вместо да спази конституционното си задължение да „се грижи законите да бъдат изпълнявани точно“, президентът Тръмп замисли да обърне изборните резултати“, се казва в резюмето от 160 страници, поясняват от Ройтерс.

Въпреки че отложи публикуването на окончателния доклад, Комисията даде нови подробности, разпространявайки 34 стенограми от показания, които са малка част от взетите над 1000 показания по време на разследването, продължило година и поливина.

Много от показанията са от по-малко известни фигури, играли задкулисни роли в опита на Доналд Тръмп и съюзниците му да издействат анулиране на резултатите от президентските избори през 2020 г.

Комисията приключи своята дейност в понеделник, а във вторник препоръча на федералната прокуратура да повдигне обвинения срещу бившия държавен глава.

Очаква се разследващата комисия да бъде разпусната в началото на следващата година, когато републиканците ще поемат контрола на Камарата на представителите.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy