Комисия в Конгреса: Тръмп е подтикнал свои поддръжници да щурмуват Капитолия

Разследването на комисията в Камарата на представителите в САЩ, приковало най-голямо медийно внимание след скандала „Уотъргейт“, заключи, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп умишлено е разпространил неверни твърдения за изборите през 2020 г. и е провокирал тълпа от свои поддръжници да щурмуват Капитолия в САЩ, предаде ДПА.

Дългоочакваният доклад от осем глави на специалната комисия на Камарата на представителите на САЩ, разследваща щурма от 6 януари 2021 г., предоставя възможност за подвеждане под наказателна отговорност на Тръмп и други лица, замесени в бунта.

В понеделник комисията гласува да внесе констатациите си в министерството на правосъдието за евентуално наказателно преследване. Сред заключенията има четири възможни обвинения срещу Тръмп на федерално ниво, включително и няколко обвинения за подпомагане на участвалите в щурма. Министерството на правосъдието провежда свое собствено разследване на нападението от 6 януари, при което загинаха петима души.

Докладът, публикуван вчера, включва нови подробности, освен това, което комисията представи по време на девет публични изслушвания тази година. Той също така описва как Тръмп и неговите съюзници са планирали да анулират резултатите от президентските избори през 2020 г., използвайки щатски законодателни събрания и съдилища. Разследването, продължило 18 месеца, взе повече от 1000 показания, част от които са на хора от най-тесния кръг на Тръмп, служители на кабинета и членове на семейството му.

Председателят на анкетната комисия Бени Томпсън каза в понеделник, че по-голямата част от събрания материал, който не съдържа класифицирана информация, ще стане публичен преди края на годината. Очаква се през следващите дни комисията да публикува четири допълнителни приложения към доклада.

Докладът вероятно е последното действие на двупартийната комисия по случая.

Републиканците, които ще поемат контрола над Камарата на представителите на 3 януари, казаха, че не планират да продължат разследването на комисията. Всъщност лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти и фаворит за председател следващата година, каза, че републиканците може да разследват работата на самата комисия. По тази причина комисията опитва възможно най-бързо да направи публично достояние доклада и доказателствата по случая.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy