Консервативният премиер на Полша се изказа в подкрепа на смъртното наказание

Полският премиер Матеуш Моравецки изненадващо се изказа в подкрепа на смъртното наказание и призна, че не споделя възгледите на Римокатолическата църква по въпроса, предаде Асошиейтед прес.

Това изглежда е изолирана гледна точка сред лидерите на ЕС, където смъртното наказание не се прилага, посочва АП. Неговите възгледи бяха разкритикувани от опозицията.

Моравецки, който е практикуващ католик, направи тези коментари снощи на публична сесия с потребители на „Фейсбук“, на която отговаряше на въпроси.

Запитан от очевиден негов критик дали смъртното наказание би могло да попречи на правителството му да нанесе повече вреди на обществото, Моравецки каза, че това е остър въпрос, но му отговори.

„Моето мнение е, че смъртното наказание трябва да бъде допустимо за най-тежките престъпления“, заяви Моравецки. „Не съм съгласен с ученията на църквата по темата, защото аз съм поддръжник на смъртното наказание“, подчерта той. Моравецки нарече отмяната му „преждевременно изобретение“.

Депутати от опозицията отбелязаха, че подобни възгледи са характерни за авторитарните лидери.

Полша отмени смъртното наказание през 1997 г., докато се подготвяше да се присъедини към ЕС. През 2013 г. тя ратифицира протокол на Европейската конвенция за правата на човека, по силата на който смъртното наказание се премахва напълно.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy