Контейнери горят на турското пристанище Искендерун

Стотици контейнери горят на турското пристанище Искендерун, което прекрати дейностите си след вчерашното земетресение, принуждавайки товарните кораби да се пренасочват към други пристанища. Турските морски власти обясниха снощи, че пристанището, намиращо се в южната провинция Хатай, на брега на Средиземно море, е понесло сериозни щети заради разрушителното земетресение, ударило Турция и съседката й Сирия, пише Ройтерс.

Кадри от дрон показват бушуващи пламъци, стотици почерняли от огъня контейнери и водни струи от противопожарни коли, докато гъст черен дим се извива към небето.

Турската корабна агенция „Трайбека“ (Tribeca) заяви, че товарни зони на пристанище Лимак, част от Искендерун, все още горят, а терминалът е затворен за всякакви операции до второ нареждане.

Водещата глобална корпорация за контейнерни превози „Мьолер-Мерск“ (Moller-Maersk) обясни днес, че логистичната и транспортна инфраструктура около епицентъра на земетресението, включително на пристанището Искендерун, са понесли големи щети от земетресението. Компанията отклонява доставките към други пристанища, като се има предвид „сериозните структурни щети, водещи до пълно спиране на всички операции до второ нареждане“.

Компанията ще трябва да извърши промяна на дестинацията за всички кораби, с планирани курсове или вече пътуващи към Искендерун. „В момента планираме да пренасочим контейнери към близките центрове в рамките на оперативната осъществимост или да ги задържим в пристанища за трансбордиране – включително през пристанищата Мерсин (в Турция) и Порт Саид (в Египет)“, пише в разпространено до медиите съобщение.

Компанията работи за оценка на потенциалната загуба на товари, но пожарът все още не е овладян от местните власти.

Германската компания за морски превози „Хапаг Лойд“ (Hapag Lloyd) заяви, че приема пратки от Мерсин предвид затварянето на Искендерун.

Източник от бранша е казал, че пожарът най-вероятно е започнал в контейнер, пълен със запалимо индустриално масло, съдейки по пламъците и дима. Други контейнери са били обърнати, възпрепятствайки достъпа на службите за спешна помощ.

Над 1200 сгради са разрушени от земетресението само в провинция Хатай. Най-големият град в провинцията – Искендерун, е дом на много предприятия от тежката промишленост, но и една от двете основни точки по югоизточните брегове на Турция за внос на контейнери.

Междувременно днес турското пристанище Джейхан, в района Адана, бе готово да възобнови пратките на иракски суров петрол, но лошото време попречи на корабите да акостират, каза запознат с въпроса източник.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy