Кореспондентът на БНР в Русия има две седмици да напусне страната

Кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров официално върна акредитационните си документи в руското външно министерство, където е бил посъветван в двуседмичен срок да напусне страната.

Русия поиска акредитацията на Григоров в отговор на решението на България да експулсира кореспондента на вестник „Росийская газета“ Александр Гацак в София.

От 3 ноември на Григоров е забранено да изпълнява журналистическата си работа в Москва, съобщи БНР

Тогава в сайта на руското външно министерство беше съобщено, че на колегата ни е разпоредено да предаде акредитационните си документи, като „реципрочна мярка“ в отговор на „преследването“ на Гацак от страна на ДАНС, която го обяви за заплаха за националната сигурност.

В своя позиция БНР посочи, че „изгонването от Русия на единствения кореспондент на българска медия е изцяло политически акт и е в ущърб на свободата на достъп до информация“.

ДАНС експулсира Александр Гацак заради шпионска дейност.

„Няма никакъв проблем Русия да изпрати друг журналист, който не се занимава с шпионска дейност в България“, коментира казуса премиерът Николай Денков

„При положение, че този е извършвал незаконни дейности, той е трябвало да бъде експулсиран от България. Така, че няма никакъв проблем те да изпратят някой друг. Ако имат подобни доказателства за нашия журналист, тогава да обсъждаме. Но ако те просто го изгонват, за да покажат някакъв политически знак, това няма отношение към журналистиката“, каза още министър-председателят.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy