Косово затвори основния си граничен пункт със Сърбия след блокада

В срада Косово затвори най-големия си граничен пункт със Сърбия. До това се стигна, след като протестиращи го блокираха от сръбската страна, за да подкрепят етническите сърби в Косово в отказа им да признаят независимостта на страната.

Други два гранични пункта на границата със Сърбия бяха затворени от подобни протести от косовската страна от 10 декември насам. Така в момента остават отворени само три гранични пункта между двете страни.

Последата демонстрация дойде часове след като Сърбия заяви, че е поставила армията в най-високата степен на бойна готовност след седмици на ескалиращо напрежение между Белград и Прищина.

Във вторник граждани от сръбската страна използваха камион и трактори, за да издигнат барикада близо до граничния пункт Мердаре на източната граница на Косово. Преградата пречи на хиляди работещи в чужбина косовари да се върнат у дома за празниците.

Около 50 000 сърби, живеещи в етнически разделеното северно Косово, отказват да признаят правителството в Прищина или статута на Косово като независима държава. Те имат подкрепата на множество сърби в Сърбия и на сръбското правителство, припомня БТА.

„Ако вече сте влезли в Сърбия, тогава трябва да използвате други гранични пунктове или да преминете през Северна Македония“, заяви косовското външно министерство на страницата си във Фейсбук, обявявайки затварянето на граничния пункт Мердаре.

Затварянето влезе в сила от полунощ, макар че граничният пункт вече изглеждаше неизползваем.

Пунктът Мердаре е най-важният косовски граничен пункт за товарния пътен транспорт. Страната има международни железопътни връзки.

От 10 декември сърбите в Северно Косово влизаха в престрелки с полицията и издигнаха над 10 пътни барикади във или около разделения град Митровица. Действията им дойдоха след ареста на бивши косовски сръбски полицаи за предполагаемо нападение над действащи полицейски служители.

Във вторник бяха издигнати още две барикади в северната част на страната.

Косово, което има албанско мнозинство, обяви независимост от Сърбия през 2008 г. с подкрепата на Запада след войната от 1998-99 г., в която НАТО се намеси, за да защити етническите албанци.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy