Край на стачката в МВнР. Младите дипломати без ръст на заплатите, други с до 60% увеличение

Служителите на Външно министерство, които стачкуваха няколко седмици, прекратяват акцията си без да са постигнали основните си искания. Освен това те отчитат, че не са получили разбиране от някои от колегите си, а постигнатото увеличение на заплатите в някои звена „задълбочава разделението и неравното третиране“ в системата. 

 

За някои има 

 

От Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба посочват, че постигнатият частичен успех на стачката с увеличение на заплатите между 9% и 60% в централно управление на МВнР,  е бил постигнат в рамките на собствения бюджет на ведомството и не е бил съгласуван по никакъв начин със стачкуващите служители.

 

„Това увеличение не засяга служителите на МВнР зад граница, с което се задълбочава разделението и неравното третиране. Увеличението не засяга и заплатите на постъпващите в системата млади дипломати – с изискване за минимум два чужди езика и магистър, МВнР продължава да предлага за постъпване на работа заплата от около 1000 лв. С това очакваме кадровата криза допълнително да се влоши“, посочват от организацията. 

 

Стачката в МВнР не получи силна обществена подкрепа, а сега се потвърждава, че има разделение и в самото ведомство. Системните проблеми в дипломатическата служба обаче са от години и съвсем не опират само до заплащането, което се превърна в основен фокус на протестната акция.   

 

Липса на разбиране в ръководството 

 

Стачкуващите служители посочват за основна причина да прекратят протестните си действия с „невъзможността да убедят собственото си ръководство, че е необходимо да работи съвместно със своите служители за намиране на решения по проблемите в МВнР, трупани с десетилетия“.

 

Министърът на външните работи не пожела да се ангажира конструктивно в преговорите за подписване на споразумение за прекратяване на стачката, посочват от организацията. 

 

Служебният министър Николай Милков публично защити някои от тезите на протестиращите, включително проблемите със заплащането, но явно не се е стигнало до съгласие. 

 

„Допълнителен проблем по време на стачката бе липсата на съдействие от страна на ресорните звена в МВнР. Нещо повече, вместо съвместно търсене на решения и активно предлагане на адекватни мерки и стъпки за разрешаване на възникналия колективен трудов спор, отговорните за правните аспекти, човешките ресурси и финансите в МВнР, създадоха допълнителни разделения между служителите“.

 

Проблемите остават 

 

От организацията посочват още, че командировъчните средства не са актуализирани, не са били изготвени и мотивирани предложения и разчети това да се случи в бъдеще.

 

„За наше най-голямо съжаление, проблемът с намаляването на основната работна заплата при заминаване на работа в задграничните представителства на Република България също бе допълнително задълбочен и се очаква при предстоящото заминаване на част от служителите през лятото на тази година заплатите им да бъдат намалени с около 40%. При тази ситуация, даденото към м. декември 2022 г. ще бъде отново отнето от служителите. Това е изцяло неприемлива практика, която има директно отражение върху осигурителния статут на служителите и върху техните пенсии, които са обидно ниски и недостойни за хора, работили за българския национален интерес“.

 

И още отворени въпроси 

 

Според неофициална информация от служители в системата основен проблем е и липсата на прозрачност във ведомството и ясно кариерно развитие.

 

„Липсата на прозрачност опорочава цялата система“, коментират служители в МВнР.

 

Това дали да бъдеш повишен в ранг или изпратен на задграничен мандат не зависи от обективни критерии, а от лобиране и игри в кариерната комисия.

 

Задължителното годишно оценяване също е „мистерия“ за редовите служители. Спорни са и критериите за позициите за ротации.

 

Сега отново не става ясно как е преценено повишаването на заплатите. 

 

Дипломатите страдат и от безсмислени административни процедури.

 

Най-елементарни неща трябва да минават през дълго съгласуване, което не допринася за качеството на работата, а губи време и размива отговорността.

 

Политическа намеса

 

Публична тайна е политическото влияние в министерството и смяната на климата в него в зависимост от управлението. То, обаче, засега най-вече назначенията на посланиците и генералните консули.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy