Край на 48-ото НС: Какво казаха различните партии на финала

Последният ден на 48-ото Народно събрание приключи с програмни декларации – заявки на отделните формации за предстоящите пети поредни парламентарни избори за последните две години.

Особени изненади в речите на отделните партии и коалиции нямаше. От ГЕРБ провидяха, че са излязли от политическата изолация. Според ПП пък 48-ото Народно събрание е останало в опозиция на бъдещето, а България може повече. От ДПС призоваха за връщане на диалога след изборите, а БСП поиска да се сложи край на поставянето на разделителни линии.

„Демократична България“ пък предупреди, че парламентарната република е поставена на трупчета и управлението на страната започва да има все повече белези на квазипрезидентски режим. От „Възраждане“ видяха в новите избори нова възможност за България. За „Български възход“ предстоящите пети парламентарни избори са срив на политическата система у нас.

Преди да се стигне до финалните деклараци, буквално в последния възможен момент, депутатите единодушно осъдиха говора на омразата срещу македонските българи в Северна Македония, както и нападението срещу секретаря на българския културен клуб „Цар Борис III“ в Охрид Християн Пендиков.

Председателят на парламента Вежди Рашидов от ГЕРБ пък реши да увековечи поредното кратко Народно събрание с групов портрет на депутатите и ръководството на парламента, какъвто е бил направен и на Учредителното събрание от 1879 г. Сега всеки народен представител получи отделно копие от портрета, който по думите на Рашидов бил напечатан безплатно в печатницата на Петър Кънев от БСП.

„Моля се следващите избори да донесат на България повече сигурност, повече надежда и повече единение. Дано утрото да е по-мъдро от вечерта“, каза Рашидов преди да закрие заседанието.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmirchev%2Fposts%2Fpfbid02yt7U8fEZdVx72t5i4KgMcAb3s2Jyazb2S61sdebNKVuXA2Sq3RWYJy4iVYYLiU7Cl&show_text=true&width=770″ width=“770″ height=“590″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

ГЕРБ и изолацията

По-рано за финална декларация думата първи получиха от най-голямата парламентарна група в 48-ото Народно събрание – тази на ГЕРБ.

„Днес, в последния ден на този парламент можем да кажем, че ГЕРБ е устойчив и незаобиколим факт в българската политика и вече не е в изолация, а в центъра на политическия процес“, каза председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя доразви тезата си и заяви, че активното участие на партията на Борисов в политическия процес можело „да се превърне в предпоставка за трайното преодоляване на политическата нестабилност в рамките на следващото Народно събрание“.

„Убедени сме, че политическата криза нито може да бъде решена по удобен за партиите и техните лидери начин, нито може да бъде решена с ексцентричност и иновации, нито може да бъде решена с повтаряне на опорни точки и лозунги. Точно обратното – именно тези средства са основната причина за безпътицата, в която се намира страната ни в последните две години“, добави тя.

„Опозиция на бъдещето“

„Това Народно събрание остана в опозиция на бъдещето. В един все по-дигитален свят то ще остане като парламент на хартията, на „промените в Изборния кодекс“, с които се узакониха законовите злоупотреби“, посочи председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

Той подчерта, че за 48-ото Народно събрание не са били важни приоритите за съдебната реформа, Шенгенското пространство, както и еврозоната.

Според него не е направено и нужното за повишаване качеството на живота на гражданите.

„Днес имаме една лоша и една добра новина. Лошата е, че това беше парламентът на пропуснатите възможности. Добра е, защото най-сетне групите са ясни. Едно стабилно мнозинство в тази зала казва: „Тук е така. Това е най-доброто, което можем да имаме“. Но малцинството вътре и мнозинството вън вече знаят, че можем да живеем по-добър живот, че вашето нормално не е европейското нормално, че имаш бъдеще, в което успехът не зависи от това на кого си човек, училището възпитава таланти, а не послушници, и че справедливостта не е резултат от това на кого главният прокурор казва „шефе“, каза Гюров.

По думите му в момента най-голямата опаснот е обществото да изпадне в отчаяние.

„Сега е време за смелост – предстои ни да посочим цели, да знаем къде отиваме и какви са стъпките за тях. Желанията на гражданите са справедливост, достойни доходи и предвидимост. Вярваме, че нашето обществото е силно, че то няма колебания за посока. Това, което искаме да ви кажем, скъпи съграждани, е, че не сте сами и докато не се отказваме, надеждата за промяна ще живее“, заяви още Гюров.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F100066935204773%2Fvideos%2F1852409548426181%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

С поглед към следващия парламент

„Четиридесет и осмото Народно събрание не успя, защото нямаше диалог. Вярно е, че не излъчихме редовен кабинет, не се справихме с политическата криза, вярно е, че отново отиваме на избори, но се надяваме, че отиваме с научени уроци, и най-важното е да сме готови още в предизборната кампания да проявим готовност за диалог след изборите“, посочи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той подчерта, че за година и половина бяха произведени четири избора за парламент и предстои пети. „Такава криза най-новата ни история не помни, посочи политикът, който обаче смята, че в същото време можем да погледнем на нея с надеждата, че в този исторически момент получаваме най-мъдрите уроци, и е важно да извлечем правилните поуки от тях. Да направим правилния избор напред по пътя, да съумеем да трансформираме кризите в нови възможности за развитие в положителна посока“, добави председателят на ДПС.

Карадайъ разви тезата, че по-голямата част от политиците, повлечени от собствените си партийни и егоистични цели, са изгорили мостовете към останалите политически сили и са загубили способността да водят диалог.

„Ако народът трябва да живее заедно и би постигнал успехи в заедност, то същото се отнася и до народните представители в Народното събрание“, добави той.

Председателят на БСП Корнелия Нинова също говори за предстоящото след изборите 49-о Народно събрание.

„Напоследък се оформи отново една разделителна линия – добрите срещу лошите, статуквото срещу промяната. Позволете да ви обърна внимание, че всички в тази зала сме статукво, защото думата статукво означава настоящото, съществуващото състояние на взаимоотношенията. Не може да си управлявал, да си бил в опозиция, да си бил в два парламента и отново да казваш „ние сме нови и добри, а всички други са лоши“. Стига с тези разделителни линии“, посочи тя като с думите си нападна бившите си коалиционни партньори от „Продължаваме промяната“.

Според Нинова следващите 2 месеца били много и малко време. „То е малко за онези, които още не са узрели до държавническото мислене, че сме изправени пред пропаст и, че ако продължаваме по същия начин, ще паднем в нея като държава, не като отделни политически партии. Това време е и много за онези, които вече знаем какво ни чака и пред какво сме изправени“, добави лидерът на БСП и думите ѝ прозвучаха като заявка за възможна коалиция с ГЕРБ.

По време на организираните от БСП разговори за третия мандат Бойко Борисов вече заяви, че е готов да предложи на партията си да отпадне забраната ГЕРБ да се коалира с БСП, но след изборите. Сега, след заявката си за „узрелите“ партии обаче Нинова реши да внесе уточнение:

„Абсолютно открито, абсолютно държавнически поканихме всички на третия, последен възможен разговор за търсене на съгласие. Да, някои се отзоваха, други не, но това отново бе използвано за спекулации, за предизборни съюзи, за следизборни коалиции. Отново лично, отново партийно и отново натягащо напрежение преди парламентарните избори. Недостойно“.

„Квази президентски режим“

Според съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов страната се намира не просто в поредица от краткотрайни парламенти, а е в момент, в който парламентарната република е суспендирана и поставена на трупчета.

„Защото парламентът не може да произведе не просто моментни или дори скрити мнозинства, а самата парламентарна република е започнала трайно да мутира в един наследен сякаш от комунизма модел, когато Народното събрание заседаваше сезонно, а управляваше Държавният съвет, който после се превърна в президентство. Днес имаме квази президентски режим. И това не е моментен куриоз, а говори за сериозно заболяване на политическата система“, заяви Иванов.

Той упрекна ГЕРБ, ДПС и БСП, че са имали мнозинства, но не са излъчили управление. “След като не се включихте в усилията за втория мандат, при третия се видя, че вече имате мнозинство, но не го реализирахте. Това може да ви изглежда хитро, но гражданите ще видят реалното състояние на нещата”, предупреди Иванов. Преди Това пък Десислава Атанасова атакува „Демократична България“ за това, че не е подкрепила правителство с мандата на ГЕРБ.

„Ако в следващия парламент извършим конституционна реформа на прокуратурата, за която много политически сили декларират подкрепа, много други от големите национални задачи, включително намирането на изход от политическата криза ще станат по-леки за решаване. Умерен оптимист съм за това“, посочи Иванов.

„За пети пореден път отиваме на избори, на предсрочни парламентарни избори, и това е показател за тоталния срив на политическата система у нас, красноречиво доказателство за пълна липса на отговорност и разум у политическия елит“, каза председателят на „Български възход“ Стефан Янев.

„България е в политическа криза и ако не искаме да я видим безпомощна на легло в реанимацията, трябва да намерим бързи, професионални и отговорни решения“, добави Янев.

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък новите избори са нова възможност за България. „Днес това Народно събрание приключва краткия си живот и в това няма нищо лошо, защото когато се разпусне, съдбата на България отново зависи само и единствено от българския народ. От „Възраждане“ приветстваме това, че ще имаме възможност за пети поправителен изпит“, посочи той. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy