Крематориумите в Китай изнемогват заради резкия ръст на починалите от Covid

Погребалната индустрия в Китай се оказа парализирана поради резкия ръст на смъртните случаи вследствие коронавирус, съобщи агенция Блумбърг.. Крематориумите в Пекин и Шанхай са препълнени, съобщават техни служители. Те обясняват, че денонощно се изгарят тела на починали от Covid-19, но те са толкова много, че най-близката свободна дата за нови заявки е в средата на януари.

В едно от погребалните бюра в Пекин казват, че всеки ден там кремират около 140-150 човека, докато по-рано най-голямото число не е превишавало 40. В крематориума Лунхуа казват, че кремират по 500 тела дневно.

Заради невъзможността на легалния погребален бизнес да се справи със смъртните случаи, в страната се развива паралелен сенчест бизнес, отбелязва Блумбърг. Ако преди това услугата е струвала няколко хиляди юана, сега за нея искат 68-88 хиляди юана (приблизително 9200-11900 евро -бел.ред.).

Рязкото повишаване на заразените от коронавирус в Китай започна през декември, когато властите решиха да разхлабят строгите карантинни мерки заради ноемврийските протести срещу строгите ограничения, които бяха въведени още през 2020 с първата ковид-вълна.

Властите престанаха да публикуват всекидневна статистика за броя на заразените, хоспитализираните, починалите и оздравелите.

През декември агенция Блумбърг съобщи, позовавайки се на секретни данни от Националната здравна комисия, че 248 милиона китайци са били заразени с коронавирус за 20 дни, а броят на новите случаи надхвърля 37 милиона на ден. Междувременно експерти предупреждават, че най-лошото тепърва предстои. Според прогнозата на базираната в Лондон изследователска фирма Airfinity Ltd. до края на януари броят на починалите може да нарасне от 9000 на 25 000 на ден, а от декември общият брой на починалите от Covid-19 ще достигне 584 000 човека.

В същото време китайските власти обявиха премахването на задължителната карантина за всички пътници, влизащи в страната от 8 януари. Националната здравна комисия каза, че Covid -19 вече не се счита за инфекциозна болест от категория А, като бубонната чума или холера, тъй като е станала по-малко опасна.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy