Кремъл: Използването на телефоните е убило войниците в Макеевка

Използването на мобилни телефони от войниците в новогодишната нощ е довело до смъртоносния украински удар по Макеевка в Източна Украйна. Това призна официално началникът на източният военен окръг на руската армия ген. Сергей Севрюков във видеообръщение, публикувано от руското министерство на отбраната в сряда сутринта.

„В момента работи комисия, която разследва обстоятелствата на случилото се, но вече е очевидно, че основната причина… е включването и масовото използване от личния състав на мобилни телефони в обсега на вражеските сили в разрез със забраната за използването им“, каза той.

Ракетен удар в нощта на 1 януари в селището Макеевка, в анексираната от Русия част на Донецка област, доведе до смъртта на множество наскоро мобилизирани руски военни.

Руското министерство на отбраната потвърди за 63-ма загинали при украински удар с четири американски ракети срещу „пункт за временно настаняване“. Без да поема отговорност за атаката, Управлението по стратегически комуникации на украинската армия съобщи в своя телеграм-канал за около 400 загинали и 300 ранени при удар по училищна сграда, в която са били настанени мобилизирани.

Ударът е бил нанесен точно в минутите, когато руската телевизия е излъчвала новогодишното поздравление на президента Путин, който се появи на екрана в обкръжението на военнослужещи.

Някои руските националисти и блогъри обвиниха за случая командването на войската, която е настанила много войници на едно място близо до склад за амуниции. Командването отхвърля всякаква отговорност и твърди, че войниците сами са си виновни.

Във вторник руският президент Владимир Путин подписа указ за изплащане на 5 млн. рубли (68 800 долара) като помощ на семействата на руски войници, загинали във войната в Украйна.

Указът, който включва допълнителни социални гаранции за руските войници, служителите на силите за сигурност и техните семейства, е публикуван на уебсайта на руската Агенция за правна информация.

Същевременно 3 млн. рубли (41 300 долара) ще бъдат изплатени на войниците, които са били ранени или са преживели травма по време на войната.

Решението, което влиза в сила от датата на подписването му, ще обхване семействата на войниците, които са загубили живота си, и на тези, които са били ранени от 24 февруари, когато започна руско-украинската война.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy