Кремъл инструктира медиите как да обобщят „резултатите от годината“

Кремъл е изпратил на подопечтните си медии в Русия методика за това как да обобщават резултатите от отиващата си 2022 г., съобщи независимият сайт „Медуза“, който разполага с документа. Препоръките са разделени на четири раздела: „Основно“, „Укрепване на Русия“, „СВО“ (специална военна операция, както Путин нарича войната в Украйна-бел.ред.) и „Новият световен ред“.

В раздела „Основно“ препоръката е за пореден път да се подчертае, че изпращайки войски в Украйна, Владимир Путин е „приел единственото вярно решение, като е предотвратил подготвяно нападение на Украйна и НАТО на територията на Русия“. В методиката се казва, че западните страни са готвили атака срещу Русия през 2014 г. и са искали „да разделят и покорят руския народ“ (именно през 2014 г. Русия анексира Крим и провокира конфликта в Донбас).

Кремълските разработчици на методиката настояват „спецоперацията“ да бъде определена като „успешна“, а като доказателство за това привеждат разсъждения за „защитата на милиони руски хора от страна на Русия, за възстановяване на руски територии и укрепване на националната сигурност“.

„В Русия сега има 89 региона, а площта й се е увеличила с над 80 000 квадратни километра. Тази територия е три пъти по-голяма от Крим и два пъти по-голяма от Словакия или Хърватия, Дания или Швейцария. Разширяването на границите на Русия чрез обединението със Запорожка и Херсонска области позволи Крим да престане да бъде „остров“, отделен от континенталната част на Русия.“

В същото време авторите на методиката не споменават, че Москва не контролира напълно нито една от четирите анексирани области – и също така загуби Херсон, единственият завзет за 10-те месеца на войната областен център, от който бе принудена да се оттегли и сега го подлага на обстрел.

На много места в текста на методиката има взаимно противоречиви тези. Така например се твърди, че руската армия „успешно постига целите на СВО по демилитаризация и денацификация на Украйна“, но едновременно с това се препоръчва да се казва, че Руската федерация не воюва с Украйна, а с НАТО – „противник от съвършено друг мащаб и равнище“, поради което „никой не очаква бързи победи“.

Освен това авторите на инструкцията казват, че „Западът предоставя все по-малко техника и средства на Украйна“, което пък противоречи на твърдението, че войната на Русия е с НАТО – „най-мощната военна организация в историята на човечеството“.

В раздела „Укрепване на Русия“ пропагандистите препоръчват да се изтъква високият официален рейтинг на Путин и „безусловната подкрепа на руснаците за спецоперацията“.

По отношение на руската икономика се казва, че занапред ще се „подобрява“.

В раздела „Нов световен ред“ се изтъква, че Русия е „лидер на справедливия, демократичния и многополюсен свят“. Освен това Путин дава на Европа „шанс да се опомни и възвърне своята субективност и бъдеще“, вместо да бъде „васал“ и „периферия“ на САЩ.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy