КРС: Мобилните оператори са повишили цените законно

Мобилните оператори у нас са повишили цените си законно е становището на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), а Комисията за защита на потребителите (КЗП) не може да влияе върху ценообразуването на услугата. Това се разбра по време на изслушване в четвъртък в парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации по повод повишението на цените на двата моблини оператора „Виваком“ и „Йетел България“. Третият – „А1 България“, все още не е обявил решението си за индексацията.

Депутатите поискаха информация от мобилните оператори за приходите и разходите, които имат, за да се разбере дали вдигането на цените не се отнася само до повишаване печалбите на компаниите, съобщи БТА.

„Щом индексацията на цените на мобилните услуги е в общите условия на договора на хората с мобилния оператор, потребителят няма право да прекратява договора без неустойки“, каза Мария Бончева, директор на дирекция в КРС пред депутатите. Тя посочи, че тази практика на Европейския съд и на ЕК се потвърждава в 13 държави на ЕС.

„В индивидуалните договори на „Виваком“ и на „Йетел – България“ има клауза за индексация спрямо инфлацията и потребителят се е е съгласил с нея. Щом операторът е вдигнал цените според инфлацията, увеличението не е незаконно“, обясни Бончева. Тя посочи, че „неустойките обикновено са три месечни сметки, но ако договорът е безсрочен, той може да бъде прекратен с едномесечно предизвестие“.

„В Общите условия на договорите няма клауза за отказ от услугата без неустойка“, каза омбудсмана Диана Ковачева. Според нея „крайно несправедливо“ е цените на мобилните услуги да се вдигат за сметка на хората, защото операторите са получавали компенсации от държавата за високите цени на електроенергията през миналата година.

От „Виваком“ са решили хората с увреждания да са без индексация на месечния абонамент, но в „Йетел“ няма подобно решение, посочи Ковачева. Мобилните оператори могат, но не са задължени да индексират таксите, допълни тя.

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев каза, че комисията не може да влияе върху ценообразуването. КЗП само контролира неравноправни клаузи и се произнася за нелоялни търговски практики, посочи той. Сама по себе си индексацията не изкривява поведението на потребителя, добави Алипиев.

КЗП е приключила с проверка с договорите, които те сключват с потребителите. В голяма част те са неравноправни, има предписания за промяна и тече 14-дневен срок за обжалване.

Предписанията са изпратени в мобилните оператори във вторник, каза Алипиев. „При отказ КЗП може да заведе съдебен иск и да санкционираме мобилните оператори за нелоялни търговски практики“, допълни той.

КЗП ще следи дали има нелоялни търговски практика, след като излязат първите месечни фактури.

„Ще следим всяко действие на операторите и ще се произнесем веднага. Остават един-два казуса, които са дискусионни“, уточни председателят на Комисията за защита на потребителите.

Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране на съобщенията, каза че КРС има твърде скромно участие в потребителските цени, защото се занимава с цените на едро.

България е в топ 10 в класацията за мобилен интернет и покритието в страната е 99.9 на сто, каза Андреана Атанасова от Алианса на технологичната индустрия (АТИ). По думите й разходите на мобилните оператори през миналата година за енергия са повишени с 40 процента, въпреки компенсациите от страна на държавата за разходите за електроенергия. Ръстът на разходите за гориво е с над 25 процента през миналата година, добави тя.

„Служителите на операторите са с индексирани заплати, отчитаме и поскъпването на долара защото се разплащаме в долари за преносен капацитет, за авторски права на чужди програми, както и за оборудване“, каза Атанасова.

Работата на парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации включваше съвместно заседание с Постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите и задаване на актуални въпроси към представители на Министерство на икономиката и индустрията, Министерство на транспорта и съобщенията, Комисията за защита на потребителите, Комисията за регулиране на съобщенията, Омбудсмана и трите мобилни оператора относно индексацията на потребителските цени от страна на мобилните оператори.

„За мен е важно дали на пазара за мобилни оператори има достатъчно конкуренция и ако е нужно да се погрижим за повече конкуренция“, каза председателят на икономическата комисия Мартин Димитров.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy