Крум Зарков се надява депутатите да са проумели колко важна е съдебната реформа

„Надявам се достатъчно на брой депутати да са разбрали, че му е дошло времето да приемат прословутата съдебна реформа“, каза министърът на правосъдието Крум Зарков във вторник.

В сряда правната комисия в парламента трябва да се произнесе по разработения от последните две правителства механизъм за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор, който е ключов за продължаването на съдебната реформа. Този законопроект е условие за продължаване на плащанията за България по Плана за възстановяване, които възлизат на повече от 9 милиарда евро.

Зарков смята, че няма никаква причина, поради която да се отлага за пореден път нещо, което всички знаят, че трябва да се свърши.

На въпрос дали очаква политическа съпротива за приемане на предложените законови изменения той посочи, че въпросът за механизма за разследване на главния прокурор е на дневен ред от 13 години.

„Ако нямаше съпротива, той вече щеше да е факт“, каза Зарков, но допълни, че не иска да говори за съпротива, а за разбиране.

Министърът уточни, че някои от сроковете по Плана за възстановяване са изтекли и „всеки ден забавяне поставя под риск милиони евро“, предназначени за България.

„Това е прословутата съдебна реформа, за която всички говорят. Написани са законопроекти, които са готови да бъдат обсъждани. Те отговарят на изискванията и стандартите, тъй като са съставени от няколко екипа, преговорени са с европейските институции, т.е. тук става дума само и единствено за политическа воля за тяхното приемане и се надявам такава да има“, коментира Зарков.

Той добави, че българските граждани очакват прекалено дълго време да са сигурни, че „никой не е над закона – нито главният прокурор, нито министрите, нито най-богатите – затова трябват серии от стъпки, някои от тях сме претворили в закони, те трябва да бъдат приети и да проработят“.

На въпрос дали е готов да остане министър на правосъдието в нов служебен кабинет, ако не бъде съставено правителство, Крум Зарков каза, че е рано да се говори за това. Той допълни, че фокусът трябва да е върху приемането на законите от парламента.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy