Кубрат Пулев ще се сдобие с общински имот на съмнително ниска цена

Столична община обмисля да продаде общински имот в Бояна на боксьора Кубрат Пулев. Предложението идва от кмета на район „Витоша“ Теодор Петков (ГЕРБ) и беше прието от архитектурната комисия на Столичен общински съвет. За да стане факт, продажбата трябва да мине и през съвета.

Според общинския оценител „Софинвест“ теренът с площ 622 кв. м е на стойност от 122 556 лв. без ДДС или 197 лв./кв. м. 

Борис Бонев, общински съветник от „Спаси София“, която наскоро стана партия, заяви, че поставената цена е абсурдно ниска.

„Дори един бърз преглед за продажбата на парцели в този район показва, че най-ниската цена на кв.м. е 200 евро. Два пъти по-висока. А средната цена е около 350 за кв.м“, отбеляза Бонев.

Той допълни, че става практика общината да подарява или предлага на изявени спортисти имоти или апартаменти и е необходимо да се направи преоценка на доклада, но най-вече на цената. Наскоро общинският съвет подари апартаменти на част от златните медалистки от олимпиадата в Токио.

Председателят на комисията арх. Ивайло Петков от ГЕРБ отвърна, че цената на сделката е обект на дискусии във финансовата комисия.

Бойко Димитров от „Демократична България“ поясни, че във финансовата комисия всички обстоятелствата, включително инфраструктурните, ще бъдат взети предвид и вероятно оценката ще бъде завишена.

Кметът на район „Витоша“ се аргументира в защита на предложението си с факта, че теренът е с 10-метрова денивелация и е трудно застроим. Бонев отбеляза, че денивелацията не спира други хора да имат хубави и скъпи имоти в тази зона и постави въпроса за качеството на оценителната фирма.

Предложението на Петков бе одобрено от комисията. Против гласува Борис Бонев, а трима се въздържаха.

Кубрат Пулев няма да има конкуренти за придобиване на имота. От 2017 г. насам боксьорът притежава съседен терен с площ 524 кв.м. Сделката ще бъде разгледана от финансовата комисия в Столичен общински съвет, като ще се гласува и на сесия на общинския съвет.

Същият доклад е внесен още през 2018 г., като през 2021 г. е бил разглеждан от комисия, но не е гласуван. Тогава оценката на имота е била почти 116 000 лв. без ДДС, или по 185.6 лв. на кв. м.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy