Кувейтският конституционен съд обяви миналогодишните парламентарни избори за невалидни

0

Конституционният съд на Кувейт обяви в неделя за невалидни изборите за парламент от септември 2022 г. и се произнесе за възстановяване на предишното Национално събрание. Това съобщиха държавните медии в страната, разтърсвана вече години от повтарящи се политически кризи, предаде Франс прес.

Решението е мотивирано с нередности, допуснати при разпускането на предходния парламент, посочи официалната агенция КУНА.

Преди седмица кувейтският в. „Ал Джарида“ помести прогноза за бъдещето на избраното през септември Национално събрание, където спомена, че Конституционният съд е получил най-малко 35 апелативни иска, оспорващи легитимността на този парламент, отбеляза в тази връзка ТАСС.

Предишното Национално събрание бе разпуснато през юни 2022 г. Престолонаследникът на Кувейт принцът Мешал ал Ахмед ас Сабах обясни тогава, че поданиците са недоволни от дейността на законодателния орган. По думите му на политическата арена в Кувейт постоянно е имало разногласия и опити „да се задоволяват лични интереси за сметка на нацията“, което се е отразило негативно на перспективите за развитие на страната и на отношенията между изпълнителната и законодателната власт.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy