Курсовете за изучаване на български език са все по-популярни в Турция

Курсовете за изучаване на български език в последно време придобиват все по-голяма популярност в Турция, предава БТА.

Те се организират от Дружествата за сътрудничество и култура на турците от България и Балканите, които са основани в редица окръзи на Турция. Дружествата са граждански сдружения на преселили се турци. В тях членуват както преселили се в различни периоди граждани, така и техни потомци, родени в Турция, които са придобили българско гражданство и имат двойно – турско и българско гражданство.

Няма точна статистика за броя на този вид курсове по български език в Турция, тъй като те работят в рамките на дружествата, които са неформални граждански организации.

Със сигурност обаче може да се каже, че такива има вече почти във всяко населено място, където живеят компактно хора с корени от България – Истанбул, Анкара, Ескишехир, Одрин, Чорлу, Ялова…

В Ескишехир, по инициатива на местното дружество за култура и сътрудничество „Румели Балкан“ (Ербалдер), е основан първият курс по български език.

„Един език значи един човек, два езика означават двама души“ – това гласи поговорка, която е много популярна сред турците в България. Защото езикът е най-прекият път към културата и съжителството между хората, където и да живеят. Смятам, че това са главните мотиви за интереса към изучаване на българския език сред нашите хора, както и това, че в наше време това се превърна в потребност. Ние се постарахме да отговорим на тази потребност. И напредваме успешно“, сподели пред БТА Незиха Билен, председател на дружеството „Румели Балкан“ в град Есшехир.

Тя е родена в Шумен и по професия е учителка. Със съпруга й и двамата им синове са изселени през лятото на 1989 година в Турция. Дълги години учителства тя в град Ескишехир. След като се пенсионира, се отдава на обществена дейност.

Със съмишленици основават дружеството, което обединява изселниците от различни поколения.

„Предложението да създадем курсове в български език дойде от нашите членове“, каза тя. „Повечето от тях често си ходят в България, където са родени, но са забравили езика. На младите, които са родени в Турция, но са придобили българско гражданство, им е интересно, някои от тях дори искат да живеят в България. Усвояването на българския език ще им бъде от полза за комуникацията“, дапълни Билен.

Преди да открият курса са направили подробно проучване в Дружеството за желаещите да изучават български език.

„Въз основа на анкета, която направихме с желаещите, набелязахме основните предмети – писане, четене и граматика, практически знания, контакти с институции, актуални въпроси и т.н. Започнахме с една група, тази година желаещите се удвоиха. Едната група е за напреднали, а другата за начинаещи. Тази година се записаха двойно повече желаещи. Заслуга за това има и ръководителят Осман Йълмаз, който е квалифициран преподавател по български език. Курсистите са много доволни“, каза Незиха Билен.

По думите й община Одунпазаръ в лицето на кмета Казим Курт е осигурила помещенията за провеждане на курсовете в младежкия център Джерен Йоздемир, за което са особено благодарни. Възнаграждението на преподавателя е на доброволни начала. По линия на дружеството „Ербалдер“ се осигуряват книги и пособия за курса.

В истанбулския квартал „Авджълар“ занятията по български език се провеждат в неделя. Курсовете са два – единият е за възрастни, а другият – за деца.

Курсът работи в рамките на Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци в Аджълар. Председателят му – Ефраим Камбероглу е шампион по свободна борба в близкото минало, който е печелил медали за България, а след като е принудително изселен през 1989 г. печели и за Турция. Днес е двигател за дейността на курса.

Преподавателката Невин Чалъшкан, която е учителка по български език и литература, също родом от България, разказа, че курсистите и в двете групи са много старателни и проявяват голям интерес.

За децата се организират и тържества на традиционни български празници, като Баба Марта и Нова година.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy